Hlavní obsah

Snaha dostat unesené české děti z Pásma Gazy. Diplomacie chce kontaktovat jejich otce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká diplomacie se opět obrátila na palestinskou stranu, aby se pokusila kontaktovat v Pásmu Gazy Palestince, který je otcem dvojice českých dětí. Muž je bývalým manželem Češky, kterou týral, a děti unesl. Nejprve do Dubaje, následně do Pásma Gazy.

Foto: Pod Svícnem

Unesené děti. Dívce je nyní osm, chlapci deset let.

Článek

„Opakovaně a aktuálně i teď v souvislosti s evakuací českých občanů (z Izraele) požádali naši diplomaté ze styčného úřadu v Ramalláhu palestinskou stranu, aby zkontaktovala palestinského otce dětí a informovala ho o zájmu českého státu dostat děti do bezpečí,“ citovala ČTK mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea.

Ministr Jan Lipavský (Piráti) ráno na tiskové konferenci po návratu z Izraele, kde jednal s izraelskými představiteli a odkud v rámci repatriací přivezl i tři desítky českých občanů, uvedl, že česká diplomacie nemá reálné možnosti, jak návratu dětí do vlasti dosáhnout.

„Bohužel realita je taková, že pokud nedojde k nějaké shodě, tak nemáme právní nástroj vůči Gaze, která je ovládaná teroristickým hnutím, jak se čehokoli domoci,“ připomněl ministr.

Tyran unesl z Česka své dvě děti do Pásma Gazy, zoufalá matka je už rok neviděla

Pod svícnem

Otec odvezl dceru a syna „na dovolenou“ do Dubaje loni na podzim. V říjnu soud rozhodl o svěření potomků do střídavé péče. Do ČR se s dětmi nevrátil a podle fotografií je pravděpodobné, že by mohly být právě v Pásmu Gazy.

Pásmo Gazy ovládají islamisté z hnutí Hamás, kteří minulý týden podnikli masivní útoky proti Izraeli. Ten odpověděl odvetnými útoky a vyloučena není ani pozemní intervence. V Pásmu Gazy žije 2,5 milionu lidí, přičemž Izrael v reakci na současnou vlnu útoků uzavřel hranice a podniká na vybrané cíle nálety.

Příběh ženy se do širšího povědomí dostal díky iniciativě Pod svícnem, která se snaží matce pomoci.

Iniciativa Pod svícnem vznikla v roce 2022 s cílem edukace společnosti a změny legislativy v oblasti domácího násilí. Za jejím vznikem stály Barbora Urbanová a Michaela Studená za podpory osobností odborné a kulturní sféry.

Zpravodajský server Novinky.cz od první poloviny roku 2023 s iniciativou spolupracuje a podílí se na vydávání podcastu Pod svícnem. Ten přináší mimo jiné i autentické příběhy obětí domácího násilí.

Oběti domácího násilí můžete podpořit i finančně na platformě Donio.

Potřebujete pomoc nebo chcete zveřejnit vlastní příběh? Ozvěte se na e-mail: info@pod-svicnem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám