Hlavní obsah

Směnárny umožňují výměnu hřiven, banky zatím ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinci prchající před válkou si dosud nemohli vyměnit za koruny hřivny, které si s sebou přivezli. Směnárny se až do minulého týdne zdráhaly hřivny přijmout vzhledem k převisu nabídky ukrajinské měny v důsledku velkého počtu uprchlíků a obavám z poklesu její hodnoty. Nyní už možnosti výměny jsou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ukrajinská měna, jedna hřivna. Ilustrační foto

Článek

Pokud jsou Ukrajinci v Praze nebo skrze ni projíždějí, neměli by mít problém si hřivny za koruny vyměnit ve směnárně. Alespoň v centru Prahy. Čtyři ze šesti podniků v okolí Václavského náměstí, které reportér Práva v pondělí navštívil, hřivny braly. Byť bilance není v tomto případě pro dané směnárny asi zrovna vyrovnaná, protože při zjištění, že je reportér Čech, se jej pracovníci ve dvou případech nejprve s nadějí v hlase otázali, zda chce tuto měnu koupit.

Méně než před válkou

„Chodí se ptát hodně Ukrajinců, denně bych to odhadla na stovky,“ upřesnila jedna z pracovnic. Podobné číslo uvedl i další směnárník z jiné firmy. Před jednou ze směnáren přitom zrovna několik běženců stálo. „Potřebuji aspoň něco, abych si mohl koupit třeba jídlo,“ řekl jeden z nich.

Banky ulehčí přetíženým úřadům, uprchlíkům nabízí založení účtu zdarma v mobilních stanech

Domácí

Ceny v navštívených směnárnách se podle kurzovních lístků pohybovaly mezi 0,54 a 0,64 koruny za nákup jedné hřivny, prodej byl mezi 0,64 a 0,70 koruny. Je to méně, než za kolik se tato měna obchodovala v lednu, tedy v době, kdy konflikt ještě neprobíhal.

Podle oficiálního kurzu České národní banky (ČNB) bylo tehdy 100 hřiven za 76,875 Kč. Jedna hřivna tedy byla za necelých 0,77 Kč. Je pravděpodobné, že směnárny je v tu dobu prodávaly o něco dráž.

Banky hledají cestu. A kurz

Banky hřivny zatím nesměňují. Z pěti oslovených je nebrala žádná, i když některé o tom uvažují.

Sberbank stále dopočítává nároky institucí, vyplácení vkladů nezačalo

Ekonomika

„Hledáme aktivně cestu, jak stanovit odpovídající směnný kurz v kontextu enormních rizik spojených s budoucí hodnotou hřivny. Věříme, že v řádu dnů směnu této měny umožníme nebo uprchlíkům nabídneme alespoň nějakou formu finanční kompenzace,“ sdělil Právu Filip Hrubý z České spořitelny.

„Pracujeme na možnosti přijímat hotovost v hřivnách. Zatím bohužel nedovedeme sdělit, kdy a za jakých konkrétních podmínek budeme schopni tuto službu nabídnout,“ uvedla Tereza Kaiseršotová z Raiffeisenbank. Do Česka podle nedělního prohlášení vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana uprchlo už na 270 tisíc Ukrajinců.

Francie tvrdě udeřila na Rusko. Zmrazila mu aktiva za půl bilionu

Válka na Ukrajině

Rozhodnutí na vládě

Hlavnímu náporu uprchlíků čelí Polsko, které již zaznamenalo přes dva miliony prchajících Ukrajinců. Polská centrální banka minulý týden oznámila, že od poloviny tohoto týdne budou běženci moci v rámci jejího programu vyměňovat hřivny na polské zloté.

Česká národní banka Právo informovala, že podobný program sama spustit nemůže. „ČNB si je problému i jeho závažnosti vědoma a chápe, že situace občanů Ukrajiny je tísnivá. Ale i v současné nelehké době musí ČNB postupovat v souladu se zákonem,“ sdělila mluvčí ČNB Petra Vodstrčilová.

Raiffeisen Bank a UniCredit zvažují odchod z Ruska

Válka na Ukrajině

Zákon o ČNB podle ní jasně vymezuje úkoly centrální banky a zajištění výkupu ukrajinských hřiven mezi nimi není. „Mohla by jej, pokud by se tak rozhodla, realizovat moc výkonná, tedy vláda. ČNB by tak mohla učinit pouze na základě změny legislativy,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám