Hlavní obsah

Slunce teď bude spalovat více než v létě, varovali meteorologové

Novinky, jas

Kvůli slunečnému počasí bude až do konce týdne nad Českou republikou i nad východní a severní Evropou zeslabena ozónová vrstva. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) odpovídá její zeslabení o 10 až 18 procent výrazně až extrémně podprůměrnému stavu. Lidé by proto při pobytu na slunci měli používat ochranné prostředky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Zeslabení ozónové vrstvy „bude mít za následek během jasného a polojasného počasí zvýšení škodlivého UV záření zhruba o 20 až 30 procent. UV-Index bude převyšovat letní hodnoty,“ informoval ČHMÚ.

Jakkoli je ÚV záření pro lidské tělo potřebné k přeměně vitamínu D v kůži v jeho aktivní formu, přičemž tato syntéza pokrývá asi 80 procent potřeby, stačí setrvat na slunci zhruba 10 minut denně, připomínají meteorologové.

V případě delšího pobytu na přímém slunci proto doporučují používat ochranné prostředky, jako jsou krémy s ochranným faktorem, sluneční brýle, případně pokrývka hlavy.

„UV záření má také řadu nežádoucích účinků (solární dermatitida – spálení, aktinické stárnutí kůže – photoaging, zhoubný melanom kůže,” připomněl ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám