Hlavní obsah

Slovanská epopej již není za pečetí

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravský Krumlov

Odpečetěním pláten Slovanské epopeje na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku skončila půlroční právnická bitva mezi Prahou a Moravským Krumlovem. Ministr kultury Jiří Besser považuje epopej za nedílný celek.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Pracovníci radnice odpečeťují kapli, kde jsou plátna epopeje.

Článek

Epopej je národní kulturní památkou jako nedílný celek a jako s celkem s ní musí být zacházeno. Jedinou výjimkou jsou případy, kde je nutná oprava a podobně,“ uvedl ministr v reakci na zvěsti, že by v Moravském Krumlově mělo zůstat jen patnáct pláten a pět svinutých obrazů má skončit v Praze.

Důvodem je jejich nutná kontrola. I podle starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny (TOP 09) panuje mezi městem a Galerii hlavního města Prahy (GHMP) shoda o patnáct  nesvinutých pláten, budou vystavena v Moravském  Krumlově. "Pět dalších, svinutých pláten je podle soudního znalce v dobrém stavu, podle galerie nikoliv a musí být zkontrolována. Je rozdílný názor, kde se tak stane, ale protože už nejsme ve sporu, věřím, že se dohodneme,“ řekl Třetina.

Podle Třetiny po sezóně má dojít k odvozu díla do Prahy, rozhodnutí o jeho vystavení v Praze je nadále platné. Pro nás je důležité vědět, jestli se pak k nám vrátí,“ uvedl starosta.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Část Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Moravském Krumlově

Jihomoravský hejtman Michal Hašek uvítal odpečetění obrazů s tím, že je před všemi otázka dalšího osudu, domnívá se, že by měla epopej zůstat na Moravě. „V situaci, kdy je zámek na prodej, se otevírají nová řešení,“ naznačil Třetina.

Tahanice o epopej poznamenaly celé druhé pololetí loňského roku. První gradování sporu bylo 26. července, když Galerie hlavního města Prahy (GHMP) chtěla začít s odvozem pláten do Prahy.

Nestalo se, Městský úřad v Moravském Krumlově vydal hned ráno Rozhodnutí 16730/T, kterým nařídil zachování stavu a tedy i setrvání epopeje na zámku. Následovala vlna odvolání, žalob a nastala patová situace, kdy soudní verdikt nařizoval Moravskému Krumlovu vydat epopej a rozhodnutí státní správy zase nařizovalo zachovat pokojný stav. K dovršení chaosu tehdejší starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý (ODS) argumentoval, že město nemá Praze co vydávat, neboť má protokol, že epopej vydal již 20. července a veškeré další dění je důsledkem neshod mezi dědici Geraldinou a Johnem Muchovými a Prahou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám