Hlavní obsah

Dohoda s lékaři podepsána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci ministerstva zdravotnictví a lékařů v pátek dopoledne podepsali dohodu o navýšení odměn zdravotníků, která ukončuje protest lékařů. Ti se od počátku prosince rozhodli vypovědět práci přesčas. Pokud by k dohodě nedošlo, hrozilo by, že dojde k výraznému omezení péče a k odkladům operací.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zástupci ministerstva zdravotnictví a lékařů podepsali dohodu o navýšení odměn zdravotníků, která ukončuje protest lékařů. Na snímku zleva Jan Přáda, Martin Engel, Vlastimil Válek, Milan Kubek, Petr Fiala, Zdeněk Kabátek a Dagmar Žitníková.

Článek

Za vládu dohodu (dokument zde) podepsali premiér Petr Fiala (ODS) s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), lékaře zastoupili prezident České lékařské komory Milan Kubek, předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a viceprezident ČLK a předseda sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda. Podpis připojili rovněž šéf VZP Zdeněk Kabátek a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Fiala poděkoval Válkovi za trpělivé vyjednávání i lékařům „za racionální přístup“. „Dohoda je více než pro lékaře a zdravotníky důležitá pro občany,“ uvedl Fiala s poukazem na rizika omezování péče. Zdůraznil, že dohoda neřeší jen platy, ale též další vzdělávání lékařů a jejich pracovní podmínky.

Dohodu označili zástupci odborů i lékařské komory za kompromis, kde musel každý z něčeho slevit. Věří, že je to první krok k větší reformě zdravotnictví.

„V tento moment vyzýváme všechny lékaře ke stažení výpovědí z přesčasů, pokud se vejdou do legálních limitů,“ řekl po podpisu dohody viceprezident a hlavní tvář protestu mladých lékařů Jan Přáda.

Nikoho z nás nemůže vyzývat k ilegální činnosti
Jan Přáda, viceprezident ČLK

Podobně předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel: „Stojím si za tím, že to bylo v danou chvíli nejlepší možné řešení. Největším vítězem jsou pacienti.“

„Výsledkem je dohoda, kde musel každý z něčeho slevit. O to více se dá čekat, že bude stabilní a naplněna,“ zdůraznil prezident lékařské komory Milan Kubek.

Stahování výpovědí?

Část z lékařů má ovšem zákonem povolený limit přesčasů již překročený. „Nikoho z nás nemůže vyzývat k ilegální činnosti,“ zdůraznil Přáda.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel ve čtvrtek večer řekl, že s dohodou nesouhlasí lékaři ve fakultní nemocnici v Hradci Králové a v Brně-Bohunicích.

Podle ministra Vlastimila Válka vedení brněnské nemocnice tvrzení odmítlo.

„Jestliže někdo někoho reprezentuje při vyjednávání a uzavře dohodu, tak také ve velké míře přebírá odpovědnost za to, že bude dohoda fungovat,“ řekl premiér Fiala k tomu, zda to nebere jako nedodržení dohody.

„Může se stát, že se někdo individuálně rozhodne něco nerespektovat, ale jsem přesvědčen, že tím, že jsme uzavřeli tuto dohodu, tak jsme zajistili, že bude pro občany zajištěna péče v plném rozsahu,“ dodal.

Válek vyzval ředitele přímo řízených nemocnic k tomu, aby zavedli směnný provoz, čímž se sníží počet hodin, které lékaři v nemocnici najednou stráví. Lékaři na tom ale nesmí být finančně škodní a přijít o peníze, které by jinak měli za přesčasy.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Zástupci ministerstva zdravotnictví a lékařů podepsali dohodu o navýšení odměn zdravotníků, která ukončuje protest lékařů. Na snímku premiér Petr Fiala a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vyšší platy i mzdy

Platy lékařů v nemocnicích by podle dohody měly vzrůst o 5000 až 15 000 korun dle dosaženého vzdělání. Další zaměstnanci nemocnic by na výplatních páskách měli podle dohod nalézt mzdu vyšší o pět procent.

Dohodu Válka s lékaři kritizoval i poslanec STAN

Domácí

Nalezení dohody oznámil po dlouhém vyjednávání premiér Fiala minulý týden. Lékařům slíbil, že na zvýšení platů půjde 9,8 miliardy korun. Zhruba 6,8 miliardy půjde z vyšších úhrad pojišťoven, zbytek přidá nemocnicím Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) za závazek toho, že peníze budou použity k navýšení platů.

Peníze od pojišťoven

Podle ředitele VZP Zdeňka Kabátka je součástí podmínek, že musí nemocnice zajistit dostupné zdravotní služby. „Nechceme kontrolovat, zda každý do posledního vyhověl výzvě, chceme, aby byly zajištěny beze zbytku služby pro naše klienty,“ řekl Kabátek.

„Ty peníze v systému jsou a my jsme touto dohodou garantovali, že část těch peněz půjde na platy,“ uvedl Fiala s tím, že do budoucna čekají zdravotnictví další změny. Na lékaře apeloval, že by bylo pozitivní, kdyby se i v případě těchto výzev byli ochotni racionálně domluvit.

Válek avizoval, že příští rok hodlá předložit konkrétní normy, které by měly tuzemské zdravotnictví dále posunout. Podle Kubka dává dohoda čas připravit změny, aby zdravotnictví bylo udržitelné. „Z našeho pohledu je dohoda prvním krokem,“ doplnil Přáda.

Nesystémové řešení? Vláda opakuje s platy lékařů scénář z roku 2011

Domácí

Výběr článků

Načítám