Hlavní obsah

Sleva na dítě v příštích letech poroste o stokoruny

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Václav Lang

Sleva na dítě by měla během následujících tří let vzrůst o několik set korun. Po jednání koaliční rady uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Vláda bude o návrhu jednat příští týden.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koaliční strany se shodly, že sleva na dítě bude vyšší, podle KDU-ČSL postupně i o 900 korun.

Článek

„Nejedná se o dávku, ale bude to odečitatelná položka u pracujících rodičů,“ přiblížil Bartošek. Lidovci prosazují úlevy pro rodiny s pracujícími rodiči dlouhodobě. Hájí názor, že pokud zbude rodině víc peněz, poroste její spotřeba, a peníze se tak státu vrátí.

Bartošek upřesnil, že by během tří let měla sleva na druhé dítě vzrůst o 200, 300 a 500 korun, na třetí a další dítě o 300, 600 a 900 korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nyní si mohou lidé na každého potomka odečíst 1117 Kč měsíčně.

Babiš chce nižší růst

Také premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že nejlepší forma, jak podpořit rodiny s dětmi, vede skrz daňový systém. Připomněl, že se vládní strany již v koaliční smlouvě zavázaly, že podpoří pracující rodiny s dětmi. „V tomto směru mezi námi není spor,“ uvedl.

Poznamenal však, že limitem pro výši slev může být případný výpadek v rozpočtu, který podle něj může činit až stovky miliónů korun. Ministerstvo financí proto zatím navrhuje, aby sleva rostla na druhé a další dítě o sto korun. O konečné výši má v úterý debatovat vláda.

Co se týče dalších daňových změn, Sobotka zopakoval, že koalice rovněž podporuje obnovení slevy na dani pro pracující důchodce od roku 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám