Hlavní obsah

Skopeček se pustil do Schillerové: Nulová DPH na energii neřeší příčinu zvyšování cen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomický expert ODS Jan Skopeček se vymezil proti nulové DPH na energii, které nově schválila vláda. Snížení DPH podle něj neřeší příčinu zvyšování cen energie, nýbrž následek. V neděli to řekl v Partii na CNN Prima News.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Jan Skopeček

Článek

„Přiznejme si, že DPH řešíme jenom následek, nikoliv příčinu problému,“ řekl Skopeček.

A dále připomněl, že DPH je harmonizovaná daň Evropské unie, a tak podle něj může dojít ke zpětnému rušení.

Energie bez DPH po celý příští rok, navrhuje vláda

Ekonomika

„Snížíme DPH na dva měsíce ve chvíli, kdy cena elektřiny bude dále růst. My pak budeme muset vracet DPH na původní úroveň, a tím k tomu uděláme další nárůst,“ podotkl Skopeček.

Pokud jde o příčinu, tkví podle něj mimo jiné v cenách emisních povolenek. „Začneme řešit příčiny,“ slíbil Skopeček, který je kandidátem na ministra financí ve vznikající vládě SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová

Na jeho slova reagovala dosluhující šéfka resortu financí Alena Schillerová (ANO). „Nejrychlejší cesta je cesta DPH,“ trvala na svém.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle ní dostal příslib od šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové, že změna DPH nebude představovat problém. „Listopad a prosinec nebudou řešit,“ uvedla Schillerová.

Pro klienty Bohemia Energy už nižší ceny

Ekonomika

Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela nyní míří do Sněmovny.

Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci.

Na elektřinu a plyn platí nyní sazba DPH 21 procent. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH.

Reklama

Výběr článků

Načítám