Hlavní obsah

Škoda Auto podpoří rodinu muže zabitého ruskou raketou

Automobilka Škoda Auto nemá na Ukrajině své zaměstnance. Všechny aktivity se tu rozvíjejí přes místního partnera, společnost Eurocar. Právě ta provozuje kromě výrobního závodu v západoukrajinském Solomonovu i autosalon značky Škoda v Záporoží, na který podle ukrajinských zdrojů v úterý dopadly dvě ruské rakety, jeden člověk přitom přišel o život.

Rusové zasáhli v Záporoží autosalon Škody.Video: State Emergency Service of Ukraine, Reuters

 
Článek

„Společnost Eurocar nyní dělá vše, aby podpořila jeho rodinu,“ uvedla mluvčí Škody Auto Simona Havlíková a potvrdila, že výroba aut na Ukrajině pokračuje.

„Společnost Eurocar od počátku války přijímá opatření, aby snížila rizika pro své zaměstnance. Veškeré aktivity jsou proto přeneseny v maximální možné míře do formy práce na dálku a zároveň jsou dodržovány pokyny, jak se chovat při vyhlášeném leteckém poplachu,“ uvedla Havlíková s tím, že firma zaměstnává jen místní lidi.

Zaměstnanci jen místní lidé

„Nejsou zde žádní zaměstnanci Škody Auto,“ ujistila mluvčí tuzemské automobilky. S montáží vozů Škoda se v ukrajinském závodě Solomonovo, který je jen pár kilometrů od slovensko-ukrajinské hranice, začínalo v roce 2002, a to s roční produkcí kolem dvou tisíc aut.

Rusové zasáhli v Záporoží autosalon Škody

Válka na Ukrajině

Před vypuknutím války byla podle mluvčího Škody Auto Tomáše Kotery průměrná roční výroba přibližně 3400 vozů. Po ruských útocích na Ukrajinu se kompletace aut v Solomonovu úplně zastavila. Na počátku června se sem začali opět dělníci vracet a výroba se obnovila a běží i v těchto dnech.

„Závod nepřerušil svou činnost od června, kdy byla výroba obnovena, je plně funkční. V současné době se zde vyrábějí vozy Superb, Kodiaq a Karoq,“ upřesnila mluvčí Havlíková.

Auta určená pro ukrajinský trh se nejprve kompletně vyrobí v českých závodech, pak se z nich demontuje motor, převodovka, nápravy, kola či výfuk. Spolu s karoserií se vše zabalí na palety, které putují k montáži v ukrajinském závodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám