Hlavní obsah

Sobotka: Na výbuch ve Vrběticích nebyl stát připraven. Sanace můžou trvat roky

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka přiznal, že stát nebyl dostatečně připravený na výbuch v muničním skladu u Vrbětic na Zlínsku. Sanace areálu podle něj mohou trvat i roky. Řekl to ve středu na jednání Poslanecké sněmovny, kde se v reakci na nové informace o výbuších v areálu rozběhla živá diskuse na toto téma.

Foto: Policie ČR

Letecký snímek muničního skladu ve Vrběticích z 18. října

Článek

„V posledních 25 letech v České republice v zásadě neexistuje analogie k situaci, která vznikla v tomto bývalém muničním areálu,“ upozornil Sobotka na to, že v posledních letech neexistuje precedens, který by odpovídal situaci ve Vrběticích.

Stát podle něj nebyl pro tento případ dostatečně připravený. „Vláda České republiky neměla připravený z minulých let žádný krizový plán, který by vyčlenil jakoukoli náhradní lokalitu pro případ, že k něčemu takovému dojde,“ řekl.

Podle něj byla chyba, že areál nebyl dostatečně zohledněn v žádném typu krizových plánů. „A tato chyba by se do budoucna neměla opakovat,“ prohlásil.

Podobné výbuchy nelze vyloučit, řekl Stropnický

Popsal také, co je důvodem dalších výbuchů v areálu, které ve středu ráno vystrašily obyvatele přilehlých obcí. Podle Sobotky se sesouvá kráter, který se vytvořil pod původním výbuchem.

Než dojde k celkové sanaci areálu, musí podle něj být odvezena veškerá munice. Sanace podle Sobotky může trvat od několika měsíců po jeden až dva roky.

Ministr obrany Martin Stropnický na jednání poznamenal, že podobné výbuchy nikdo vyloučit nemůže. Není možné určit, kdy k nim dojde a v jakém rozsahu. „Celý ten areál je prostě vysoce rizikové místo,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám