Hlavní obsah

Silvestrovské petardy na Šumavě mohou přijít draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Řada turistů vyráží v těchto dnech na Šumavu i kvůli klidu, od roku 2017 platí v národních parcích zákaz používání zábavní pyrotechniky. Při jeho porušení hrozí lidem v přestupkovém řízení až stotisícová pokuta. Vedení správy parku nabádá návštěvníky, aby nechali i tentokrát petardy doma.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Mezi nejvyhledávanějším místa na Šumavě patří Kvilda.

Článek

„Moc dobře víme, že když všude bouchají petardy, má to zásadní vliv na přírodu a zvířata. Každé zvíře přirozeně uniká, ptáci se mohou zranit o stromy, větve nebo budovy. Podobné je to i u savců jako rysů, jelenů, divočáků nebo srnek. Následky mohou být pro tato zvířata fatální,“ upozornil mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Upozornil, že každý rok se najde někdo, kdo tento zákaz nerespektuje, někdy se jedná i o malé ohňostroje u penzionů. V minulých letech uložili na Šumavě i několik pokut. „Zákaz platí i v obcích a v minulosti jsme pokutovali například také jednu právnickou osobu z penzionu, kde pořádali ohňostroj. Jinak se snažíme dělat především osvětu,“ podotkl mluvčí.

Ohňostroje škodí našemu zdraví i životnímu prostředí

Zdraví

Zmínil, že vymahatelnost těchto přestupků je problematická, protože ohňostroje mohou být na různých místech a strážců je omezené množství. „I z vlastní zkušenosti však vím, že se situace během let zlepšuje a pyrotechniky s koncem roku opravdu výrazně ubylo i v obcích. Jsou tady vyhlášená místa, která si lidé vybírají právě kvůli klidu, a přijíždějí například se psy, kteří se pyrotechniky bojí,“ konstatoval Dvořák.

Zmínil, že klidem při oslavách Silvestra jsou vyhlášené například Prášily nebo Filipova Huť. „Samozřejmě že to platilo v minulých letech, ale já doufám, že bez bouchání pyrotechniky zvládneme oslavit příchod nového roku i nyní,“ dodal Dvořák.

Bez kraválu. Plzeň ztlumí ohňostroje

Vánoce

Reklama

Výběr článků

Načítám