Hlavní obsah

Síkela: Zimu jsme zvládli. Letos nepřišel do Česka ani kubík plynu z Ruska

Česko zvládlo energeticky zimu, řekl v úterý novinářům šéf resortu průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Vliv na to mělo podle jeho slov hlavně snížení spotřeby plynu. „Děkuji za každý ušetřený kubík,“ prohlásil ministr. Oznámil také, že do Česka od začátku roku nepřišel ani jeden kubík ruského plynu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Článek

„Zvládli jsme to, dnes to můžeme říct už jasně. Zimu jsme přečkali bez větších problémů. A z Ruska jsme od začátku letošního roku nedovezli už ani kubík,“ oznámil ministr.

Uvedl, že plyn, který se do Česka dostává přes Německo, je původem z Norska, Belgie či Holandska.

„Hlavní roli v úspěchu hrálo snížení spotřeby plynu,“ řekl dále ministr. Aktuální zásoby plynu jsou podle něj rekordní, cena je navíc nižší, než byla loni touto dobou. Klesla víc než o třetinu.

Pražská plynárenská: Češi po zastropování cen postupně přestávají šetřit plynem

Ekonomika

Zásobníky jsou naplněny víc než z poloviny a zásoby klesají jen minimálně. „A také předpověď počasí nenasvědčuje, že by se to mělo změnit. Při zopakování loňské spotřeby budou tak na zimu opět plné,“ podotkl ministr.

Nikdo podle něj nečekal, že situace bude tak dobrá. „Nevyplnilo se to, čím nás strašila opozice. Nenastaly ani katastrofické scénáře pseudoodborníků,“ prohlásil Síkela.

I tak ale podle něj nemá Česko vyhráno. Vliv na energie bude mít dále nevyzpytatelnost Ruska i klimatická změna.

Síkela chce v energetické koncepci posílit úspory a energetickou účinnost, podporovat plánuje i komunitní energetiku. Koncepci má předložit v příštích týdnech.

Bez ruského plynu se neobejdeme, tvrdil Havlíček. Teď to zamlouvá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám