Hlavní obsah

Shořelou Mynářovu restauraci místní moc neřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřování požáru luxusní restaurace Na Srubu Vratislava Mynáře, vedoucího prezidentské kanceláře, u osvětimanského lyžařského svahu není podle hasičů stále uzavřené. Nejen Mynář, ale i někteří místní lidé vidí za požárem úmyslné jednání. Ale Osvětimanští prý sami celou událost moc neřeší.

Požár Mynářovy restaurace v samotných Osvětimanech nikdo příliš neřeší.Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Vesnice v podhůří Chřibů na Slovácku s téměř devíti sty obyvateli je v počátku týdne navečer téměř liduprázdná. Jen z autobusu vysedne pár lidí, část z nich zamíří do obchodu, zbytek hned domů.

„Přiznám se, že ten požár v Osvětimanech řešíme méně než zbytek republiky. Samozřejmě je to škoda, ať už mám názor na pana Mynáře jakýkoliv. Byla to hezká stavba. Někdo si na ní nechal záležet. A Mynářovi, který má hromadu peněz, pokud už by to měl někdo založit úmyslně, tak příliš neuškodil,“ řekla reportérovi Práva žena u obchodu.

„V dnešním světě je možné všechno. Mohla to být sice náhoda, ale na ty moc nevěřím. Mynář je známá osoba s mnoha kontakty, mohla za tím být závist nebo vyřizování sporů z vyšších pater, ve kterých se Mynář pohybuje. Kdoví,“ přemítal asi čtyřicetiletý muž.

Mynář: Požár restaurace v Osvětimanech byl založen úmyslně

Krimi

Přestěhuje se sem?

Další žena se k osobě kancléře příliš nevyjádřila. „My ho moc neznáme. Ale říká se, že to někdo mohl zapálit. Takto se ale věci nedají řešit. Restaurace fungovala hodně let. Maminky s kočárky k ní jezdily a dětem se tam líbilo,“ podotkla.

Na otázku, jak mají Mynáře obyvatelé Osvětiman v oblibě, odpověděla: „To je asi tak půl na půl. Sportovci ho mají rádi, mají nové hřiště, zázemí. Ale další spolky, třeba hasiči, tam už je to jinak. Ale samozřejmě nejde říct, že všichni sportovci ho milují a všichni hasiči ne.“

V blízkosti lyžařského svahu, kde měl Mynář restauraci Na Srubu a o něco výš i pen­zion, nyní staví kancléř na druhé straně údolí svůj rodinný dům. S výhledem na svah i okolí. Do Osvětiman se tak zřejmě již brzy přestěhuje. „Ano, staví tu. Je to rodák ze sousedních Vřesovic. Tak sem tíhne,“ podotkla další žena z Osvětiman.

Škoda po požáru Mynářovy hospody je až 20 milionů, příčiny zatím nejasné

Krimi

„Ať je to, jak chce, ať má peněz, kolik chce, dědině něco přinesl. Třeba ten lyžařský svah. Srubu je škoda,“ pronesl na Mynářovu adresu asi padesátiletý muž.

Mynář se v pondělí ve svém vyjádření o úmyslném zapálení srubu zaměřil i na média. Událost spojil „s roky trvající štvavou nenávistnou kampaní médií“ a jmenoval i novináře a sdělovací prostředky, kteří tak podle něj ohrozili život jeho dětí a celé rodiny.

„Vy jste novinář?“

Mynářova slova o novinářích si zapamatovali i místní. „Vy jste novinář? Tak ne že nám tady zapálíte další hospodu. Už je tu otevřená jen jedna. To bychom už pak vůbec neměli, kde chodit,“ smáli se dva muži, když procházeli přes náves.

Podle hasičů je příčina požáru v Osvětimanech nadále v šetření. „Čekáme na výsledky expertiz,“ sdělila ČTK mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Skartaci tajných dokumentů nařídil osobně Mynář

Domácí

Hospoda v dřevěné budově v Osvětimanech shořela minulé úterý, škoda dosáhla podle prvních odhadů zhruba 20 milionů korun. Zjišťování příčiny potrvá podle dřívějšího vyjádření mluvčí hasičů delší dobu. Policie pracuje s možnostmi, že požár vznikl z nedbalosti, kvůli technické závadě, nebo že byl založen úmyslně. V době vzniku požáru podle vyšetřovatelů v objektu nikdo nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám