Hlavní obsah

Macron po setkání s Fialou: Ukrajině budeme pomáhat, jak dlouho bude třeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po jednání s prezidentem Petrem Pavlem přijal v úterý odpoledne Emmanuela Macrona ve Strakově akademii i premiér Petr Fiala (ODS). Vedle debaty o spolupráci obou zemí hovořili politici rovněž o situaci na Ukrajině a další pomoci, kterou bude v konfliktu s Ruskem potřebovat. Macron poté uvedl, že Francie bude Ukrajinu podporovat jak intenzivně a dlouho, jak bude potřeba, aby Rusko nezvítězilo.

Živě: TK po jednání předsedy vlády Petra Fialy s francouzským prezidentem Emmanuelem MacronemVideo: ČTK

 
Článek

„Dnešní setkání potvrdilo, že se shodujeme v řadě zásadních otázek, jako je bezpečnost Evropy, podpora Ukrajiny, další vývoj EU a věci, které jsou podstatné pro naše občany,“ komentoval setkání český premiér Petr Fiala (ODS).

Podle něj setkání ukázalo, že česko-francouzské vztahy jsou „silné a pevnější než kdy jindy“. Fiala s Macronem zároveň podepsali tzv. pátý akční plán strategického partnerství mezi zeměmi pro roky 2024 až 2028. Ten označuje ruskou invazi na Ukrajinu za nelegální a nevyprovokovanou agresi.

„Česká republika je dnes pro Francii důvěryhodným partnerem v rámci EU a cenným spojencem v NATO,“ řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, který zároveň vyzdvihl vývoj České republiky během 20 let členství v EU.

Fiala také ocenil Macronův postoj k podpoře Ukrajiny, který se shoduje s tím českým. Zároveň dodal, že je rád, že Francie má zájem podpořit českou iniciativu na dodávku munice pro Ukrajiny ze třetích zemí. „Budeme Ukrajinu důrazně podporovat, a to tak dlouho a intenzivně, jak to bude potřeba, aby Rusko nezvítězilo,“ řekl následně francouzský prezident Emmanuel Macron.

Oba státníci také připomněli provázanost v obranném průmyslu. Česko například od Francie kupuje děla Caesar, Francie zase dle Fialy nakupuje munici od vlašimské muničky Sellier & Bellot.

Jaderná energetika

Důležitým tématem jednání podle Fialy byla jaderná energetika. Česko by letos mělo vybrat firmu na dostavbu Jaderné elektrárny Dukovany, jedním z uchazečů je francouzská společnost EDF.

„Pro Česko bude letošní rok zásadní a vlastně přelomový. Česká republika i Francie vnímají jadernou energetiku jako klíčový nástroj k zajištění energetické bezpečnosti, k tomu, abychom měli dostatek dostupné elektřiny. Pro obě naše země je to základ prosperity,“ dodal Fiala s tím, že si cení zájmu EDF a snahy vylepšit jejich nabídku i příslib zapojení českých firem do projektu.

Francouzskou hlavu státu přivítal krátce před polednem na Pražském hradě prezident Pavel. I on s Macronem jednal zejména o dalším postupu v konfliktu na Ukrajině.

Propagandista Solovjov se pustil do Macrona: Jsi nacistický bastard

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám