Hlavní obsah

Šestadevadesátiletý generál Boček, jehož chce Zeman vyznamenat, byl hospitalizován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední žijící český stíhací pilot létající za druhé světové války v britském královském letectvu Emil Boček byl hospitalizován ve Fakultní nemocnici Brno Bohunice. Šestadevadesátiletý veterán má 28. října dostat od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva nejvyšší třídy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Emil Boček

Článek

Armádní generál ve výslužbě Boček byl podle mluvčího nemocnice Pavla Žáry hospitalizován na interní kardiologické klinice.

Jako pilot sloužil Boček ve Velké Británii u československé 310. stíhací perutě. Na kontě má 26 operačních letů. Řád bílého lva třetí třídy mu propůjčil už bývalý prezident Václav Klaus v roce 2010, a to za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.

Letos v květnu Bočka prezident povýšil do nejvyšší armádní hodnosti. Generálské hodnosti mu udělil už v letech 2014 a 2017.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Emil Boček krátce po přistání

V roce 2016 Boček ve svých 93 letech usedl do kokpitu stíhačky Supermarine Spitfire, v kterém za války létal, a ve dvoumístné verzi se proletěl.

Jeho válečná anabáze začala v 16 letech o Vánocích roku 1939. Přes Slovensko, Maďarsko, Řecko a Turecko se dostal do Bejrútu a odtamtud lodí do Francie, kde zažil už jen ústupové boje. Poslední lodí se pak dostal do Británie, kde vstoupil do RAF a pracoval jako mechanik, i když snil o létání. To se mu nakonec splnilo. Britské velení ho poslalo na výcvik do Kanady. Do Británie se vrátil na podzim roku 1944 a ihned se zapojil do boje, jako pilot spitfiru československé 310. stíhací perutě létal jako doprovod bombardérů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám