Hlavní obsah

Zeman v říjnu vyznamená veterána RAF generála Bočka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generálmajor ve výslužbě a pamětník bojů druhé světové války v barvách britské RAF Emil Boček obdrží od prezidenta Řád Bílého lva I. třídy. Prezident Miloš Zeman mu jej chce udělit u příležitosti řádového dne 28. října.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Emil Boček

Článek

O prezidentově rozhodnutí informoval na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Zeman Bočkovi v pondělí pogratuloval u příležitosti oslavy jeho 96. narozenin. Boček je posledním českým žijícím pilotem RAF.

Generál Boček již v roce 2010 obdržel Řád bílého lva III. třídy vojenské skupiny za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost z rukou prezidenta Václava Klause.

Zeman mu vyznamenání udělí v nejvyšší I. třídě.

Boček odešel z tehdejšího Československa v roce 1939 ve svých 16 letech. Zapojil se do bojů ve Francii a následně sloužil jako mechanik u 312. československé stíhací perutě. Po pilotním výcviku létal od roku 1944 až do konce války u 310. československé stíhací perutě. Z armády odešel v roce 1946 a následně pracoval v technických profesích.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Emil Boček krátce po přistání

Je držitelem řady vyznamenání včetně dvou Československých válečných křížů 1939.

Ještě v roce 2013 se generál Boček proletěl v letounu Supermarine Spitfire, s nímž létal během svého operačního nasazení.

Foto: Petr Horník, Právo

Generál Emil Boček u makety letounu Spitfire Mk. IX

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám