Hlavní obsah

Senátoři pro Lastoveckou a Veselou-Samkovou do Ústavního soudu

Novinky, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus může být po středě spokojenější. Ústavně právní výbor Senátu mu totiž kývl na jeho další dva kandidáty na ústavní soudce, čímž naznačil i výsledek definitivního hlasování všech senátorů příští týden. Senátorka za ODS Dagmar Lastovecká (52) a advokátka Klára Veselá-Samková (40) získaly ve výboru podporu.

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

Ačkoli se ale původně předpokládalo, že návrhy projdou jako po másle, v případě Veselé-Samkově se tak nestalo. V tajné volbě ji podpořilo z deseti přítomných pouze 6 senátorů. Lastovecká, šéfka výboru, naopak dostala všech devět hlasů, neboť sama nehlasovala.

Podle kuloárových informací se v případě Veselé-Samkové rozhodli dát někteří senátoři Klausovi za vyučenou. A to nejen proto, že nejsou zcela přesvědčeni o jejích předpokladech, ale také proto, že od prezidenta očekávali alespoň nějakou diskusi na téma ústavních soudců a nikoli jen předložení návrhů. Některé spekulace naznačují, že hlas nedostala např. od lidovců.

Vedoucí prezidentské kanceláře Jiří Weigl představil Veselou-Samkovou jako osobnost, která splňuje odborné předpoklady a je navíc známa a uznávána jako obhájkyně lidských práv zejména romských občanů. "Pan prezident se domnívá, že její členství přiblíží Ústavní soud životu," prohlásil Weigl. Podle něj je Veselá-Samková, bývalá poslankyně FS za OF-Romskou občanskou iniciativu, známá svou nezávislostí a silnými názory.

Nikdo se neptal

I když v diskusi nepadl ze strany senátorů jediný dotaz, kandidátka alespoň připomněla, že se nejmenuje ani Veselá, ani Samková, ale Veselá-Samková. Své dívčí jméno začala používat až později, kdy to umožnil zákon o rodině. "Tady je vidět, jak jsou ženy diskriminované," prohlásila v narážce na fakt, že jen málo lidí toto bere na vědomí.

Novinářům pak řekla, že mlčení vůči ní, které provázelo jednání výboru, snad znamená souhlas. Připomněla, že má za sebou účast ve většině senátorských klubů, kde odpovídala na dotazy. "Na klubu KDU-ČSL to rozhodně nebyla procházka růžovým sadem, ale další státnice z práva," podotkla.

Jen samá chvála

Zato na adresu Lastovecké, dcery bývalého předsedy ÚS Zdeňka Kesslera, se v diskusi snesla jen chvála. Richard Falbr (ČSSD) ocenil její pracovitost a zásadovost, k čemuž se přidali i další senátoři. Lastovecká uvedla, že v případě, že bude jmenována, chce navázat na desetiletou tradici Ústavního soudu, který považuje za poslední naději, jak se domoci práv.

Ke svému členství v ODS poznamenala, že od roku 2000 nemá žádnou funkci a kdyby se stala ústavní soudkyní, učiní potřebné kroky. V úvahu připadá ukončení nebo pozastavení členství.

Reklama

Související články

Klaus by chtěl v Ústavním soudu Lastoveckou

Senátorka Dagmar Lastovecká (ODS) bude další kandidátkou do Ústavního soudu. Podle informací Práva se prezident Václav Klaus chystá co nejdříve požádat Senát,...

Klaus navrhne do ÚS advokátku Veselou-Samkovou

Prezident Václav Klaus oznámil další jméno do Ústavního soudu (ÚS). Senátorům chce navrhnout známou obhájkyni lidských práv, pražskou advokátku a v letech 1990...

Výběr článků

Načítám