Hlavní obsah

Klaus by chtěl v Ústavním soudu Lastoveckou

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátorka Dagmar Lastovecká (ODS) bude další kandidátkou do Ústavního soudu. Podle informací Práva se prezident Václav Klaus chystá co nejdříve požádat Senát, aby její nominaci posoudil.

Foto: Zámek Slatiňany

Článek

Klausův mluvčí Tomáš Klvaňa nechtěl jméno ještě vpodvečer potvrdit, nicméně sama Lastovecká uvedla, že ji lidé z Hradu již oslovili. "Mne ta zpráva potěšila. Nesmírně si vážím toho, že jsem se ocitla mezi těmi, o nichž si pan prezident myslí, že by mohli být soudci. Samozřejmě bude záležet na dalších diskusích, projednáváních a stanovisku Senátu," reagovala Lastovecká v Českém rozhlase.

Lastovecká je dcerou bývalého předsedy ÚS Zdeňka Kesslera, který počátkem roku ze zdravotních důvodů rezignoval. Vede ústavněprávní výbor Senátu. Kolegové napříč politickým spektrem ji uznávají, takže by neměla mít problém získat podporu.

Podle dobře informovaného zdroje blízkého Hradu má být Lastovecká nyní posledním kandidátem do Ústavního soudu, byť do 15členného sboru chybí navrhnout ještě jednoho soudce. Ten by měl být navržen až na podzim. Už v listopadu ale vyprší desetiletý mandát dalšímu členu ÚS, Evě Zarembové, a jen o pár měsíců později, v březnu 2004, i Pavlovi Varvařovskému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám