Hlavní obsah

Klaus navrhne do ÚS advokátku Veselou-Samkovou

Novinky, Ivana Cihlářová, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus oznámil další jméno do Ústavního soudu (ÚS). Senátorům chce navrhnout známou obhájkyni lidských práv, pražskou advokátku a v letech 1990 až 1992 poslankyni Federálního shromáždění za Romskou občanskou iniciativu Kláru Veselou-Samkovou (40).

Foto: Ústavní soud, Novinky
Článek

"Prezident republiky považuje doktorku Veselou-Samkovou za erudovanou právničku s širokým rozhledem a s bohatou každodenní právní praxí. Uznává její mimořádné výsledky především v obhajobě právních kauz v oblasti lidských práv, zvláště pak při právní pomoci příslušníkům romské menšiny v ČR," zdůvodnil Klausovo rozhodnutí ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Podle názoru prezidenta je Veselá-Samková osobností, která výrazně přispěje k vyváženosti ÚS a především k jeho plnému zapojení do společenského kontextu a veřejného života, dodal Hájek.

Veselá-Samková je známa například jako obhájkyně romské rodiny Červeňákových z Ústí nad Labem, která ve sporu o bydlení uspěla u Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku a vysoudila na ČR téměř milión korun. Je provdaná za známého romského aktivistu Ivana Veselého, se kterým má pětiletou dceru.

"Právě se vracím z Hradu, kde mi pan prezident učinil oficiální nabídku. Již před tím jsem ale na toto téma hovořila s tajemníkem jeho kanceláře panem Jaklem a s kancléřem panem Weiglem," řekla včera Veselá-Samková Právu. Jak dodala, doufá, že Senát zohlední její dlouholetou práci na poli lidských práv a její kandidaturu do ÚS podpoří.

Pithart je návrhem překvapen

Předseda Senátu Petr Pithart označil její nominaci za nejméně očekávaný návrh. "Přesto si ale myslím, že by mohla přesvědčit Senát, že je dobrou kandidátkou," řekl.

Klára Veselá-Samková je první ženou, kterou prezident Klaus do ÚS nominoval, ostatních sedm jím dosud navržených kandidátů jsou muži. Kromě bývalého lidoveckého poslance Miloslava Výborného, jehož nominaci již Senát schválil, Klaus horní komoře zatím navrhl za členy ÚS vicepremiéra a ministr spravedlnosti Pavla Rychetského (ČSSD), advokáta Aleše Pejchala, dva stávající ústavní soudce Vojena Güttlera a Pavla Holländera, a dále vedoucího katedry ústavního práva na pražské právnické fakultě Václava Pavlíčka a bývalého ředitele Ústavu státu a práva Vladimíra Balaše.

O prvních čtyřech z nich bude plénum horní komory hlasovat na své schůzi 16. července. Předsedkyně ústavně-právního výboru Senátu Dagmar Lastovecká ale v rozhovoru s Právem nevyloučila,že by Senát mohl v tento den hlasovat rovněž i o ostatních zbývajících navržených kandidátech, včetně Veselé-Samkové.

"Návrh na nominaci profesora Pavlíčka a doktora Balaše bude náš výbor projednávat tuto středu, protože jsme chtěli vytvořit prostor, aby na schůzi senátu mohlo jít najednou všech šest jmen. Pokud by ale byla vůle, může se do té doby výbor sejít ještě i k projednání nominace doktorky Veselé-Samkové," dodala Lastovecká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám