Hlavní obsah

Senátoři napadli pandemický zákon

Novinky, jas

Skupina senátorů za hnutí STAN, Piráty a ODS napadne u Ústavního soudu pandemický zákon. Poukazují na to, že norma byla přijata hekticky v rozporu se zákonem a omezuje náhrady podnikatelům pouze na skutečné škody, nikoliv na újmy, které podnikatelům mohou vznikat v důsledku omezení podnikání.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Místopředseda Senátu Jan Horník (STAN) označil projednávání zákona za „hektické”. Europoslanec za STAN a advokát, který připravil návrh pro Ústavní soud, Stanislav Polčák připomněl, že nebyl dodržen ústavní pořádek, neboť vláda o zkrácení lhůt pro schvalování nepožádala.

Polčák spolu se senátorem Lukášem Wagenknechtem (Piráti) přiblížil i druhou zásadní výtku. Norma počítá s kompenzacemi pro podnikatele pouze podle skutečné škody.

Poslanci odklepli pandemický zákon v senátní verzi

Domácí

Wagenknecht to přiblížil na příkladu, kdy bude provozovatel restaurace moci žádat o náhradu škody za zkažené pivo, ale nebude mít nárok na kompenzaci za uzavřený podnik. To vše za situace, kdy například jiná odvětví mohou fungovat.

Senátoři zároveň hodlají na příští schůzi představit novelu, která by výše uvedené problémy odstranila.

Vláda schválila pandemický zákon

Domácí

Pandemický zákon přijala Sněmovna 18. února. Senát poslancům normu o šest dnů později vrátil s úpravami reagujícími na verdikt Ústavního soudu ohledně odůvodnění protiepidemických opatření. Sněmovna normu přijala 26. února. Zákon umožňuje ministerstvu zdravotnictví a hygienickým stanicím vydávat opatření ke zvládání epidemií i bez nouzového stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám