Hlavní obsah

Senát vyzval vládu k větší ochraně hranic, podle Sobotky to není potřeba

Praha
Aktualizováno

Senátoři ve středu vyzvali vládu, aby urychlila kroky vedoucí ke zvýšené ochraně českých a schengenských hranic proti nelegální migraci. Horní komora o tom rozhodla po téměř tříhodinové debatě o bezpečnostních opatřeních, která byla zavedena po teroristických útocích v Paříži. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Česko je na okraji migrační trasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká republika v říjnu poslala 50 vojáků do Maďarska, aby pomohli střežit hranici se Srbskem.

Článek

ČR by se také podle Senátu měla v rámci EU i NATO zasazovat o vznik mezinárodní koalice pro boj s původci terorismu a maximálně podporovat síly bojující proti Islámskému státu.

Neprošel naopak návrh, aby se ČR připojila ke slovenské žalobě kvůli povinným kvótám pro přijímání uprchlíků. To ocenil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Sobotka: V ČR nejsou téměř žádní uprchlíci

„Nic by to nepřineslo a byla by to izolace. Pokud jde o výzvu k větší ochraně schengenských hranic, to je směr, na který se od počátku s celou visegrádskou čtyřkou soustředíme, a usnesení Senátu vnímám jako podporu politiky vlády,” sdělil Novinkám.

Zvyšovat ochranu českých hranic není podle premiéra potřeba. „V ČR nejsou téměř žádní uprchlíci, jsme na okraji migrační trasy. Ochrana hranic je přísná, ale odpovídá potřebám naší situace,” dodal Sobotka.

Sejde se Bezpečnostní rada státu

Před senátory vystoupil ve středu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zopakoval, že nemá informace, že by Česku bezprostředně hrozil teroristický útok. [celá zpráva]

Ministr také uvedl, že 8. prosince bude Bezpečnostní rada státu projednávat návrhy, které by měly upravit pravomoci tajných služeb s cílem usnadnit získávání informací.

Konkrétnější ale nebyl. Zdůraznil, že návrhy budou projednávány ve vyhrazeném režimu, tedy v jistém stupni utajení. Pro efektivnější boj s terorismem nejsou nyní změny zákonů třeba, uvedl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám