Hlavní obsah

Senát vrátil novelu o veřejných zakázkách, chce vyšší limity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát ve středu vrátil poslancům novelu zákona o veřejných zakázkách upravující pravidla pro zakázky malého rozsahu. Senátoři navrhli zvýšit limity pro tyto zakázky na tři miliony korun u služeb, respektive devět milionů korun u stavebních prací. Navrhli upravit i pravidla pro střet zájmů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nynější limity jsou v případě zakázek na služby dva miliony a u stavebních prací šest milionů korun. Zvýšení limitů zdůvodňují senátoři inflací a faktem, že se částky posledních devět let neměnily.

Zvýšení částek podpořily dva výbory, konkrétně hospodářský a pro územní rozvoj, zatímco ústavně-právní výbor varoval, že zvýšení částek může zvýšit prostor pro machinace, případně korupci.

Střet zájmů

Senátoři podpořili rovněž pozměňovací návrh, který v zákoně upravuje pravidla pro případ střetu zájmů. Zadavatelé budou moci ze soutěže vyloučit společnost, jejímž skutečným majitelem je člen vlády nebo vedoucí centrálního správního úřadu. Vztahovat se toto pravidlo má i na subdodavatele.

Nyní je povinné vyloučit z veřejných tendrů společnost, v níž má člen vlády nebo vedoucí jiného ústředního správního úřadu přímo nebo prostřednictvím ovládaných osob více než čtvrtinový podíl. Zadavatelé omezení dané zákonem o střetu zájmů nevyužívali.

Samotná novela má v přístupu k veřejným zakázkám zabránit společnostem odsouzeným za pojistný podvod.

Ve Sněmovně podpořilo novelu 157 poslanců, pro vrácení materiálu s pozměňovacími návrhy zvedlo roku 59 senátorů.

„Jak z jiného světa.“ Koalice s opozicí schvalovaly jeden zákon za druhým

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám