Hlavní obsah

„Jak z jiného světa.“ Koalice s opozicí schvalovaly jeden zákon za druhým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecká sněmovna v pátek schválila čtyři zákony ve třetím čtení, mezi nimi i důležitou novelu stavebního zákona či úpravu zákona o veřejných zakázkách. Zákony prošly hlasy koalice i opozice a navíc netradičně naprosto bez jakýchkoliv obstrukcí a dlouhých proslovů, jak je v tomto volebním období ve Sněmovně zvykem.

Foto: Robert Procházka, Právo

Schůze Sněmovny

Článek

„Dnešní jednání sněmovny je jako z jiného světa. Perfektní věcné jednání, stručná a věcná vystoupení poslankyň a poslanců, rychlá hlasování a konkrétní dobré výsledky pro naši zemi, rychlejší a jednodušší výstavbu. Žádné bezobsažné hodinové výstupy,“ napsal na svůj Twitter vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na programu schůze měli poslanci v pátek celkem čtyři předlohy, dvě se týkaly životního prostředí, dále pak šlo o složitou novelu stavebního zákona a novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, jejíž implementaci po Česku požaduje pod pohrůžkou sankce Evropská komise. Se vším se Sněmovna zvládla vypořádat během dopoledne a už před dvanáctou hodinou se vydali poslanci na víkend domů.

Konstruktivní průběh schůze, což v současném volebním období není zvykem a Sněmovna se většinou potýká s dlouhými a i několikadenními obstrukcemi ze strany opozice, ocenil i vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Ze Sněmovny prý v pátek odchází dobře naladěn, jelikož po dlouhé době schvalování důležitých norem neprovázely obstrukce.

Už dopoledne pak poslankyně STAN Barbora Urbanová podotkla, že jednání probíhá nezvykle hladce, když se k prvnímu hlasování poslanci dostali už zhruba dvě desítky minut po začátku schůze.

Stavební zákon či veřejné tendry

Jednou ze schválených norem je novela zákona o zadávání veřejných zakázek, která zavádí, že společnosti odsouzené za pojistný podvod se nebudou moci účastnit veřejných zakázek, účast v tendrech pak bude složitější pro firmy odsouzené za korupci.

„Výrazně se snižuje administrativní zátěž. Dívali jsme se na problematiku zadávání zakázek malého rozsahu, ale i to, jakým způsobem může zadavatel přistupovat k tomu, když potřebuje mít doloženo od toho, kdo soutěží, že tento člověk nemá problémy se zákonem či není v dluhových pastech,“ uvedl ke schválené vládní novele Bartoš.

Jedno řízení, jedno razítko. Poslanci ve vzácné shodě společně schválili stavební novelu

Domácí

Novela prošla Sněmovnou hlasy koalice i opozice, což Bartoš ocenil. Pro hlasovalo 157 z celkem přítomných 158 poslanců, proti nebyl nikdo, jeden se zdržel. Nyní předloha zamíří k posouzení do Senátu a poté k podpisu na stůl prezidenta republiky.

Podle vlády je skutková podstata trestného činu pojistného podvodu srovnatelná s úvěrovým či dotačním podvodem, a proto je podle kabinetu vhodné znemožnit účast v tendrech. Pokud bude v rámci holdingu podle Bartoše odsouzena k zákazu účasti na veřejné zakázce, tak se tendru nebude moci nově na zakázce podílet ani když ji získá její sesterská společnost z koncernu.

Podle České asociace pojišťoven se pojistným podvodem rozumí jednání, kterého se dopouštějí fyzické nebo právnické osoby za účelem získání prospěchu nebo obohacení se na úkor pojišťovny. Jednotlivcům za něj může hrozit až deset let.

Novela má také ulevit zadavatelům tendrů i firmám od administrativy. Bartoš navíc uspěl s návrhem, aby stát mohl v některých případech vystupovat jako celek a jednotlivé resorty mohly společně využívat vysoutěžené zakázky.

Původně Piráti navrhovali zakomponovat do novely spornou úpravu, která měla do zákona vložit současně pravidla ze zákona o střetu zájmů týkající se firem vlastněných veřejnými funkcionáři. Předseda pirátského poslaneckého klubu Jakub Michálek však v pátek svůj návrh stáhl v zájmu hladkého schválení novely. Původně se totiž předloha měla schvalovat už před čtrnácti dny, ale kvůli sporům o Michálkův návrh se tak nestalo.

Pokud by Česko novelu zákona o veřejných zakázkách nepřijalo, hrozily by sankce od Evropské komise.

Babiš a Okamura spolu vedou válku a Sněmovna trpí, míní politologové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám