Hlavní obsah

Senát podpořil účast vojáků v mezinárodních misích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát na rozdíl od Sněmovny ve čtvrtek schválil působení českých vojáků v mezinárodních misích v příštím roce. Česká armáda by měla v roce 2005 působit na Balkáně, v Afghánistánu a silách rychlé reakce NATO. Desítka českých zdravotníků by měla pomáhat v Iráku.

Foto: Jiří Smutný
Článek

S působením českých vojáků v zahraničních misích souhlasilo 49 z 53 přítomných senátorů. Zapojení České republiky do operace EU v Bosně a Hercegovině a další mise mají přijít na téměř 1,25 miliardy korun.

Poslanci se dnes nedokázali shodnout právě na tom, zda by se čeští vojáci měli účastnit operace EU v Bosně a Hercegovině. Schvalování této a dalších zahraničních operací proto sněmovna odložila na konec listopadu.

Naopak ke shodě s poslanci se senátoři dobrali v případě vojenské mise v Iráku. Senát tak schválil dvouměsíční prodloužení mise českých vojenských policistů, a to až do konce února 2005. O prodloužení mise požádala Česko irácká prozatímní vláda v souvislosti s lednovými volbami do prozatímního iráckého Národního shromáždění.

Reklama

Výběr článků

Načítám