Hlavní obsah

Senát dal zelenou ke zrušení 10 tisíc zastaralých norem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát ve čtvrtek podpořil návrh zákona, který zruší 10 tisíc zákonů, nařízení a vyhlášek, které jsou právně vyhaslé, ale přesto formálně zůstávaly v platnosti. Pro hlasovalo 57 ze 66 přítomných senátorů. Normu nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Zákon o rušení obsolentních (zastaralých) norem má zpřehlednit a zjednodušit právní řád.

Mezi rušenými předpisy jsou například normy přijaté v prvních letech existence Československa, které jíž dávno pozbyly smyslu a jejichž existence a udržování v systémech státu je zbytečnou zátěží.

O rušení několika stovek právních předpisů se vláda pokusila již v minulém volebním období. Normu však nestihli poslanci projednat.

Mezi stovkami aktuálně rušených zákonů, nařízení a vyhlášek je například zákon o zrušení odměn udavačů daňových přestupků, zákon o zrušení celibátu učitelek na obecných a občanských školách či vládní nařízení, kterým se v roce 1919 zrušilo ustavení nejvyšších cen mléčných výrobků a vepřového sádla.

Z právního řádu by rušené předpisy měly zmizet od ledna příštího roku.

Senátoři podpořili obrannou smlouvu s USA

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám