Hlavní obsah

Semelete páté přes deváté. Síkela přinesl Havlíčkovi do debaty demonstrativně vodňanské párky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) přinesl do nedělní debaty v Otázkách Václava Moravce vodňanské kuřecí párky. Chtěl tím demonstrativně ukázat, že jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO) prý semele páté přes deváté. „Pak si dám, ještě jsem nejedl,“ opáčil mu Havlíček. V debatě nakonec zazněla celá řada přirovnání.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

„Víte, pan Havlíček vždycky semele páté přes deváté a pak z toho vyleze něco, co má konzistenci jako vodňanské kuřecí párky,“ prohlásil v diskusním pořadu na České televizi Síkela. A poté vytáhl ze sáčku balíček zmíněných párků.

Havlíček následně připomněl, že minulý týden v diskusním pořadu Partie – kde byl také hostem – přinesl ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zase počitadlo na lži hnutí ANO.

„To už máme minulý týden počitadlo, teď tady máme párky…,“ utrousil v neděli na ČT Havlíček.

Kupka vyrukoval v debatě na Havlíčka s dětským počitadlem. Sčítal mu lži

Domácí

„Ale to je to, co vy přesně děláte. Semelete páté přes deváté,“ uvedl dále Síkela. A znovu nabídl svému politickému oponentovi párky. „Já si pak dám, ještě jsem nejedl,“ reagoval Havlíček.

Kniha lží exministra Havlíčka?

Síkela se do Havlíčka pustil v pořadu i později, když prohlásil: „Pověřil jsem někoho ze svého týmu, aby sbíral lži pana Havlíčka. A on se úplně vyděsil, že to vyjde na knížku. Takže sbíráme lži pana Havlíčka.“

„Pane ministře, soustřeďte se,“ chtěl Havlíček vrátit v reakci ministra k tématu.

Řeč byla v pořadu o cenách energií i vysoké inflaci. Politici se neshodli, zda sedí data Eurostatu o tom, že Česko má nejvyšší ceny plynu ze všech zemí v Evropské unii. Síkela podobně jako dříve premiér Petr Fiala (ODS) tvrdil, že nesedí. Řekl mimo jiné, že takové ceny platí pouze dvě procenta českých domácností.

Havlíček pak například uvedl, že trend je jasný a upozorňují na něj i jiné instituce, než je Eurostat. „Neuřídili jste ceny naprosto brutálním způsobem,“ prohlásil.

Síkela jako indián, co přišel o péro

V diskuzním pořadu ale zazněly i jiné výroky. S další hláškou v debatě – když se řešil dluh České republiky – vyrukoval také ekonom Miroslav Zámečník. Demonstroval, jak zaujmout ratingové agentury.

„Když se chováte jako tlupa makaků v bedně s banány, tak ratingové agentury tím nelze dobře dojmout.“

O další přestřelku se postarali opět Síkela s Havlíčkem, když řešili deficity současné i minulé vlády. „Popíráte minulost, máte ve vedení hnutí ANO krátkou paměť a vyoperovanou hanbu,“ pustil se do Havlíčka ministr průmyslu a obchodu Síkela.

„Připadáte mi dneska jako smutný náčelník indiánů, co přišel o péro. Myslím tím na té hlavě,“ reagoval Havlíček. „Já mám dobrou náladu,“ vrátil mu Síkela.

Fiala k nejvyššímu nárůstu cen plynu v EU: Čísla prý nesedí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám