Hlavní obsah

Šéfové Transparency International: Rakušan by měl odejít. Poškodil rozvědku i vládu

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zemi s vyspělou politickou kulturou by předseda STAN Vít Rakušan z čela resortu vnitra odešel, řekl Novinkám předseda Transparency International Ondřej Kopečný. Podobný názor vyjádřil i jeho předchůdce David Ondráčka, který nadále působí jako protikorupční expert. Rakušan se podle něj zachoval amatérsky. Naopak pokračování Rakušana nevadí Rekonstrukci státu nebo Národnímu fondu proti korupci.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

Protikorupční experti ministra vnitra kritizují kvůli jeho jmenování a následné podpoře Petra Mlejnka v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

Mlejnek se stýkal k Michalem Redlem, který je obviněn v kauze Dozimetr spolu s náměstkem pražského primátora za STAN Petrem Hlubučkem. Podle Rakušana to však nebyl důvod k Mlejnkově odvolání. Mlejnek nakonec rezignoval ve čtvrtek sám.

V síti Dozimetru je už i ANO, Vildumetzová měla kontakty s jedním obviněným

Domácí

„Vláda vedená Petrem Fialou deklarovala ‚změnu‘, jejíž součástí má být i zlepšení politické kultury v České republice. Dosavadní vývoj ale přílišné zlepšení neukazuje. Naopak kroky ministra vnitra Víta Rakušana důvěru podrývají a diskreditují jak jeho resort, tak celou koaliční vládu,“ řekl Novinkám Kopečný.

Anketa

Měl by podle vás Vít Rakušan odejít z čela resortu vnitra?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24203 čtenářů.

Je to teď na Fialovi, míní Kopečný

„Stát se podobný případ členovi vlády v zemi s vyspělou politickou kulturou, kam by naše země měla aspirovat, je velmi pravděpodobné, že by post musel opustit. Je nyní na premiérovi zhodnotit, zda už Vít Rakušan není pro vládu spíše přítěží,“ dodal Kopečný.

Situaci okolo ministra Rakušana kritizuje i Ondráčka. „Rakušan v tom postupoval hodně amatérsky, poškodil rozvědku i vládu. Nevím, jestli to byl jen jeho špatný úsudek, nebo tam byly i jiné důvody. Ale teď ministr neodstoupí, STAN se za ním sešikoval. Byl by to konec vlády,“ napsal Novinkám.

Národní fond proti korupci (NFPK) je k Rakušanovi mírnější. „Rezignace pana Petra Mlejnka na funkci šéfa civilní rozvědky je z našeho pohledu adekvátní,“ napsal Novinkám předseda NFPK Karel Škácha.

Šéf rozvědky Mlejnek rezignuje

Domácí

„K odstoupení či setrvání pana ministra Rakušana ve funkci se nemůžeme vyjadřovat, jelikož nedisponujeme žádnými relevantními důkazy, které by nasvědčovaly zapojení do korupce či střetu zájmů. Politický rozměr kauzy komentovat nebudeme,“ dodal Škácha.

Mluvčí Rekonstrukce státu David Klempíř se k situaci postavil obdobně. „Vnímáme pochybnosti okolo obsazení ÚZSI panem Mlejnkem, nicméně k této dílčí kauze nemáme žádné bližší informace,“ napsal.

„Z pozice Rekonstrukce státu jsou pro nás důležitá systémová opatření. A zde pozitivně hodnotíme, že Ministerstvo vnitra ČR pod vedením Víta Rakušana odvedlo kus záslužné práce, například na novele informačního zákona či novele zákona o sdružování v politických stranách,“ dodal Klempíř.

Rakušan: Budeme doufat, že se černá informace neobjeví

Mlejnkovu důvěryhodnost nesrážely jen kontakty s Redlem. Podle reportérů Seznam Zpráv Mlejnka zachytily i odposlechy v korupční kauze společnosti Techniserv.

V ní pracoval Mlejnek deset let, tři její vysoce postavení manažeři byli odsouzeni kvůli korupčním praktikám. Mlejnek s nimi na policejních odposleších hovoří o veřejných zakázkách, neříká však nic konkrétního.

Rakušan donedávna obavy o důvěryhodnost Mlejnka utínal slovy, že za důvod k jeho odvolání z čela zpravodajské služby pokládá pouze nezískání bezpečnostní prověrky na úroveň přísně tajné. Tu Mlejnek měl. Nakonec však sám rezignoval.

„Jeho rozhodnutí (rezignovat) považuji za velmi rozumné,“ řekl k tomu Rakušan ve čtvrtek na mimořádné schůzi Sněmovny, kterou opozice svolala k vyslovení nedůvěry vládě.

„Při výběru nového ředitele budeme postupovat stylem, jakým máme. A budeme doufat, že se v mediálním prostoru žádná černá informace neobjeví. Potřebujeme ředitele, který dá službě klid,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám