Hlavní obsah

Fiala představil novou vládu. Zeman má problém s Lipavským

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lídr vítězné koalice Spolu a kandidát na příštího premiéra Petr Fiala (ODS) se ve středu poprvé od říjnových voleb osobně setkal s prezidentem Milošem Zemanem. Do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v pražských Střešovicích za ním dorazil po čtvrté odpoledne. Po setkání Fiala potvrdil složení nového kabinetu. Zeman má prý problém s jedním kandidátem, konkrétní ovšem nebyl.

Zeman má problém s jedním Fialovým kandidátemVideo: ČTK

 
Článek

Zeman by měl 26. listopadu na zámku v Lánech Fialu jmenovat novým premiérem. Poté by se v deseti dnech měl podle šéfa koalice SPOLU prezident setkat s navrhovanými kandidáty. Fiala proto očekává, že by Česko novou vládu mohlo mít přibližně za tři týdny.

Koalice: Jsme připraveni okamžitě převzít vládu. Zítra jdeme za Zemanem

Domácí

Informaci o tom, kdy by mohl být prezident Zeman po více než měsíc trvající hospitalizaci propuštěn z nemocnice, Fiala podle svých slov nemá. Předpokládá však, že se tak stane před avizovaným setkáním naplánovaným na příští pátek.

Pravděpodobný budoucí premiér taktéž uvedl, že seznámil hlavu státu se jmény kandidátů na ministry. K předloženému seznamu měl podle Fialy prezident jedinou výhradu.

„Pan prezident mi sdělil výhrady k jednomu jménu, ale domluvili jsme se, že ho teď nebudu sdělovat, protože ještě budou probíhat jednání všech kandidátů s prezidentem,” odmítl říci, který kandidát se prezidentovi nelíbil.

Podle zdrojů MF Dnes je oním „problémovým” adeptem na ministerský post kandidát na šéfa zahraničních věcí Jan Lipavský z Pirátů. Ten dlouhodobě platí za ostrého kritika Ruska i Číny a vyzývá k sebevědomé zahraniční politice vůči těmto mocnostem.

Zároveň Fiala odmítl, že by prezidentově výtce hodlal vyhovět. „Nejsem ochotný spekulovat o náhradnicích, všechna ta jména jsou ta správná, seznam je kvalitní,” řekl Fiala.

TK Petra Fialy po schůzce s Milošem Zemanem v ÚVNVideo: ČTK

Rakušan vicepremiér

Prvním místopředsedou vlády byl měl být šéf hnutí STAN Vít Rakušan, který má usednout zároveň v čele resortu vnitra. Dalšími vicepremiéry budou Marian Jurečka (KDU-ČSL), Vlastimil Válek (TOP09) a Ivan Bartoš (Piráti).

Fiala stane v čele nové vlády složené z ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, která nahradí končící kabinet Andreje Babiše (ANO). Babiš Zemana v ÚVN navštívil už v pondělí. V úterý za tuzemskou hlavou státu do nemocnice během své návštěvy Česka dorazila na krátké setkání také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Vznikající kabinet bude mít 18 členů. Končící vláda má členů pouze 15. ODS připadne premiérské křeslo a pět ministerstev, Starostům čtyři resorty, Pirátům a lidovcům po třech a TOP 09 získá dva resorty.

Složení nové vlády:

Předseda vládyPetr Fiala (ODS)
Ministr financíZbyněk Stanjura (ODS)
Ministr vnitraVít Rakušan (STAN)
Ministr práce a sociálních věcíMarian Jurečka (KDU-ČSL)
Ministryně obranyJana Černochová (ODS)
Ministr dopravyMartin Kupka (ODS)
Ministr zdravotnictvíVlastimil Válek (TOP 09)
Ministr zemědělstvíZdeněk Nekula (KDU-ČSL)
Ministr spravedlnostiPavel Blažek (ODS)
Ministr kulturyMartin Baxa (ODS)
Ministryně životního prostředíAnna Hubáčková (KDU-ČSL)
Ministr průmyslu a obchoduVěslav Michalík (STAN)
Ministr školstvíPetr Gazdík (STAN)
Ministr zahraničíJan Lipavský (Piráti)
Ministr pro místní rozvoj a digitalizaciIvan Bartoš (Piráti)
Ministryně pro vědu a výzkumHelena Langšádlová (TOP 09)
Ministr pro evropské záležitostiMikuláš Bek (STAN)
Ministr pro legislativuMichal Šalomon (Piráti)

Reklama

Související články

Richterová vyvolala první koaliční bouři

První místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová si svými výroky v rozhovoru pro Novinky.cz, že někteří kandidáti na ministry z koalice Spolu jsou pro její stranu...

Výběr článků

Načítám