Hlavní obsah

Šéf armády Řehka chtěl rezignovat, Fiala to nepřijal

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka podle informací Novinek z několika zdrojů měl minulý týden ve čtvrtek přinést premiéru Petru Fialovi (ODS) svou rezignaci, a to údajně kvůli neshodám s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Fiala však rezignaci nepřijal a rozmluvil mu to. Ani jeden z aktérů informaci redakce nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

Foto: Petr Horník, Právo

Náčelník generálního štábu Karel Řehka

Článek

„Interní záležitosti Armády ČR ani resortu nekomentuji a nebudu komentovat,“ sdělil reportérovi Novinek Řehka, který i přes explicitní opakovaný dotaz, zda informaci může vyvrátit, pouze výše uvedenou odpověď zopakoval.

Taktiku nepotvrdit ani nevyvrátit zjištění redakce z několika zdrojů z vojenského prostředí, ale i z okolí premiéra, zvolil i předseda vlády prostřednictvím svého mluvčího.

„Pan premiér se s náčelníkem Generálního štábu Karlem Řehkou setkává kvůli záležitostem spojeným s fungováním armády vždy, když to okolnosti a projednávaná témata vyžadují. Detaily jednání, která se týkají bezpečnosti a obrany státu, nekomentujeme,“ reagoval na dotaz redakce mluvčí premiéra Václav Smolka.

Válka v Evropě není nemyslitelná, varoval Řehka

Domácí

Od zdrojů redakce Novinek z vojenského i politického prostředí již delší dobu zaznívá, že mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a šéfem armády Řehkou nepanují úplně idylické vztahy.

Neshody ohledně kompetencí či nespokojenost s řízením resortu dospěly až do bodu, kdy se Řehka údajně rozhodl na svůj post rezignovat.

Podle informací redakce premiérovi své rozhodnutí měl předložit předminulý čtvrtek na schůzce. Fiala to však měl odmítnout a rozmluvit mu to.

Přesné zdůvodnění odmítnutí rezignace redakce nezná. Ve hře by ale mohla být například obava z obrazu o situaci na ministerstvu obrany, o čemž se měsíce v odborných kruzích spekuluje, který by mohlo složení funkce šéfa armády, jehož si vybrala současná ministryně, vyvolat.

Řehka: Při konfliktu Ruska a NATO bychom byli účastníkem od první minuty

Domácí

Řehku, jenž v minulosti například velel 601. skupině speciálních sil, absolvoval několik zahraničních mísí na Balkáně či v Afghánistánu anebo od roku 2020 řídil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), si přitom do funkce náčelníka GŠ vybrala po svém nástupu na ministerstvo sama Černochová.

Svůj výběr uhájila i před sněmovním branným výborem, kde kandidáta zpochybnila opozice například kvůli nedostatečně vysoké hodnosti.

„Generál Řehka je skvělá volba, je to voják se zkušenostmi ze strategické oblasti kybernetické bezpečnosti, ale i s velením na našem území nebo v bojových operacích na Balkáně a v Afghánistánu. Provede naši armádu tolik potřebnou modernizací,“ řekla například na adresu Řehky šéfka obranného resortu Černochová na začátku loňského června.

Učinila tak poté, co návrh na jeho jmenování schválila vláda. Následně ho jmenoval do funkce tehdejší prezident Miloš Zeman.

Je třeba zachovat klid a hodnotit fakta, řekl náčelník generálního štábu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám