Hlavní obsah

Schwarzenberg nechce být ve vládě, která se nepřipojí k rozpočtové unii

Právo, ČTK, dan
Aktualizováno

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odmítá sedět ve vládě, která by vedla zemi na okraj evropského integračního proudu. Pokud by se ČR nepřipojila k úmluvě o rozpočtové unii, je ochoten i položit vládu, řekl Schwarzenberg s tím, že je ještě daleko o rozpadu koalice hovořit. Sám prý vládě předloží kompromisní návrh, který by mohl vyhovovat všem stranám včetně euroskeptiků z ODS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Článek

„Nebudu sedět ve vládě, která povede Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Je naším bytostným zájmem sedět u stolu a podílet se na zásadních rozhodnutích, která nás silně ovlivňují,“ uvedl ve čtvrtečním vydání Lidových novin (LN) Schwarzenberg.

„Nedávám žádná ultimáta, ale proevropská politika je hlavní důvod, proč v této vládě jsme,“ vysvětlil postoj TOP 09 šéf diplomacie Právu. Na otázku, zda může ožehavá otázka integrace dospět i k pádu vlády, odpověděl: „Brod je daleko, kalhoty ještě nestahuju, ale chci svým partnerům říct, že ten brod jsem ochoten přejít.“

Schwarzenberg ale ujistil, že ví o jednom kompromisu, který by byl schůdnou cestou pro všechny strany. Plán chce v nejbližší době předložit občanským demokratům, poté bude možné o něm hovořit veřejně.

„Pro nás je to bezpodmínečná nutnost, abychom, když chceme být ve spolku, nesli i náklady. Kdybychom jako jediní nevstoupili do rozpočtové unie, tak by to znamenalo neblahé ekonomické následky,“ zdůraznil Schwarzenberg.

„Vždy, když jsme v minulosti zůstali stát mimo integraci, vyšli jsme z toho menší,“ vysvětlil šéf diplomacie v LN.

Nečas mezi dvěma koly

Proti smlouvě je naopak prezident. Jeho mluvčí Radim Ochvat deníku potvrdil, že Klaus odeslal Nečasovi dopis, v němž mu oznámil, že novou smlouvu o rozpočtové unii v žádném případě nepodepíše.

Anketa

Má se Česko připojit k úmluvě o rozpočtové unii v rámci EU?
Ano
28,2 %
Ne
71,8 %
Celkem hlasovalo 5286 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám