Hlavní obsah

Schwarzenberg dostane Řád bílého lva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel udělí v sobotu na slavnostním ceremoniálu vyznamenání bývalému ministrovi zahraničí a čestnému předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi (85). Jak politik prozradil Právu, dostat by měl zřejmě Řád bílého lva, tedy nejvyšší státní vyznamenání propůjčované osobnostem, které se zvlášť zasloužily o republiku.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg má od srpna vážné zdravotní problémy, kvůli kterým je opakovaně hospitalizován. „Ještě nevím, zda v sobotu půjdu. Pokud budu moci, tak ano. Je to velká pocta,“ řekl Právu. Pozvánku dostal jako jeden z vyznamenaných. „Zřejmě mám dostat Řád bílého lva,“ prozradil.

Pokud nebude moci osobně státní ocenění převzít, úlohu za něj prý splní syn Jan a manželka Therese.

Řád se osobnostem s českým občanstvím propůjčuje doživotně, vyznamenaný v takovém případě převezme insignii řádu a listinu o jeho propůjčení. Po úmrtí nositele se číslovaná insignie řádu vrací Kanceláři prezidenta republiky.

Zeman 28. října na Hrad nedorazí. Prý toho má moc

Domácí

Schwarzenberg v minulosti působil jako poslanec i senátor, jako ministr zahraničí byl ve vládě Mirka Topolánka i Petra Nečase (oba ODS). Od založení TOP 09 v roce 2009 byl také šest let předsedou strany. Od roku 1990 působil jako vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

Vyznamenání pro Mišíka i Kelarovou

Schwarzenberg je příslušník české větve rodu Schwarzenbergů, studoval ve Vídni, do Československa se vrátil po revoluci v roce 1989. Ihned se zapojil do veřejného života. V roce 2013 kandidoval na prezidenta proti Miloši Zemanovi, ve druhém kole prohrál s 45,2 procenta odevzdaných hlasů.

Jak už Právo informovalo, pro ocenění si přijde i hudebník Vladimír Mišík a romská zpěvačka Ida Kelarová. Ti byli navrženi už v minulosti, vyznamenání od Miloše Zemana však odmítli. „Od Pavla bych vyznamenání určitě neodmítla. Náš bývalý prezident se mi nelíbil,“ řekla Kelarová Právu v srpnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ida Kelarová

K udělování státních vyznamenání se v září pro Právo vyjádřil i ředitel prezidentova odboru vnitřní politiky Tomáš Lebeda. „Jsem přesvědčen, že pan prezident vybral kvalitní oceněné a bude to silný signál české společnosti,“ uvedl.

Loni bývalá hlava státu vyznamenala 78 osobností. Letos Senát navrhl na vyznamenání 88 lidí, Sněmovna 141. Na Řád bílého lva navrhují zákonodárci mimo jiné bývalého senátora Petra Pitharta a in memoriam i bývalého šéfa Senátu Jaroslava Kuberu.

Prezident však může udělit či propůjčit vyznamenání bez ohledu na nominace. Hrad očekává na ceremoniálu účast asi 700 hostů ve Vladislavském sále a  dalších 2000 ve Španělském sále.

Zemanovi dali košem, od Pavla by řády přijali

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám