Hlavní obsah

Schwarzenberg: Do Vídně mě rodina odvezla kvůli vnoučatům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina Karla Schwarzenberga poslala do Česka speciální letoun, aby bývalého ministra zahraničí přepravil do Vídně. Tam je 85letý politik hospitalizován v jedné z nemocnic. Podle vyjádření Schwarzenberga to není kvůli tomu, že by se mu zhoršil zdravotní stav, ale aby byl blíže dětem a hlavně vnoučatům.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

„Lékaři mě v nemocnici v Praze dali dohromady, ale rodina chtěla, aby mě mohla vnoučata víc navštěvovat, tak pro mě poslali letadlo. To je argument, s kterým se nedá moc diskutovat. Bohužel musím být stále v nemocnici,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Pětaosmdesátiletý čestný předseda TOP 09 ležel v nemocnici na Karlově náměstí už měsíc. Nejdříve měl potíže s kůží, ale lékaři zjistili, že mu také špatně fungují ledviny.

Duševně je na tom ovšem stále dobře, a když může, sleduje politické události a občas píše do deníku Právo komentáře. Jeho stav mu ale nedovolil, aby od prezidenta Petra Pavla 28. října převzal osobně Řád bílého lva, nejvyšší české státní vyznamenání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vyznamenání od Petra Pavla převzal syn Karla Schwarzenberga

Karel Schwarzenberg pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. Studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a lesnictví v Mnichově, studia nedokončil. Do roku 1989 žil v zahraničí, po listopadové revoluci se stal kancléřem prezidenta Václava Havla. V letech 2004 až 2010 byl senátorem a v letech 2007 až 2009 se stal poprvé ministrem zahraničí. V červnu 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09, téhož roku na podzim byl zvolen jejím předsedou. V čele strany vydržel do roku 2015, odkdy je emeritním předsedou TOP 09.

Schwarzenberg byl letecky převezen do vídeňské nemocnice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám