Hlavní obsah

Schillerová: Valorizaci vrátíme, jak byla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Změny v důchodovém systému jsou čistě politickým, a ne racionálním rozhodnutím,“ kritizuje vládu Alena Schillerová (ANO) v Právu. Slibuje, že pokud se za dva roky dostane hnutí do vlády, vrátí valorizaci důchodů do původní podoby.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Alena Schillerová

Článek

Nadzvedlo vás, že koalice prosadila pevný čas pro hlasování, šéf vašeho hnutí Andrej Babiš hovořil dokonce o nové totalitě. Podáte kvůli tomu stížnost k Ústavnímu soudu?

Způsob, jakým si vláda a její poslanci prosazují svoji vůli natruc všem, je za hranou, stejně jako jejich absolutní přezíravost vůči lidem. Takže ano, budeme se nyní na klubu bavit o tom, že bychom podali stížnost k Ústavnímu soudu.

Považuji to dokonce za naši povinnost, protože novela se projednávala pouhých šest dnů a porušování jednacího řádu Sněmovny se stalo pro pětikoalici normou. Zatím ale vyčkáme, jak dopadne jednání v Senátu a jak se k věci postaví prezident.

Schillerová: Úspory na dotacích budu hlídat jako čert

Domácí

Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob ale upozornil, že se jednalo přes 38 hodin, a odvolával se i na dřívější nález Ústavního soudu k možnosti obstrukcí.

Já si myslím, že je to především ukázka neskutečné arogance moci. Nevím, kde zrovna zástupce TOP 09 vzal právo určovat, kolik času má Sněmovna věnovat probírání zákona, který se negativně dotkne milionů lidí. Myslím si, že takto závažný zákon by si zasloužil určitě delší čas, už i proto, že ho ministr Jurečka připravil bez spolupráce s opozicí.

Kdybyste se za dva roky vrátili do vlády, budete chtít valorizační mechanismus i krácení předčasných důchodů vrátit do původní podoby?

Se vší vážností a zodpovědností mohu slíbit, že jsou určité věci, které budeme chtít vrátit zpět do původní podoby. Například pokud jde o valorizaci důchodů, tak opravdu není žádný racionální důvod měnit stávající výpočet.

Co vám na důchodové novele vadí nejvíc?

Především přezíravost, s jakou vláda a její poslanci přistupují k lidem. Je třeba říci, že změny v důchodovém systému jsou čistě politickým, a ne racionálním rozhodnutím. A tomu odpovídá i jednání této vlády. Zničehonic změní podmínky pro odchod do důchodu lidem, kteří do něj chtěli odejít třeba již za pár měsíců. Lidem, kterým je okolo padesáti, najednou vláda vzkazuje, že si mají rychle našetřit, protože jinak nebudou mít důstojné penze. Samozřejmě mi vadí i rétorika vlády, která dělá ze seniorů někoho, kdo zadlužuje tento stát.

Ministr Jurečka říká, že vláda ANO čas na změny v penzích promarnila a nic neudělala.

Ano, to jediné, co současní ministři a vládní poslanci opravdu umějí, je, že se neustále vymlouvají a ukazují na ostatní. Nepřekvapuje mě to. Za 30 let neudělala důchodovou reformu žádná vláda, a to v ní dohromady 18 let sedělo KDU-ČSL.

Změny v důchodech prošly

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám