Hlavní obsah

Děkujeme za zábavu, reagovalo ministerstvo na Zacharovovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvčí ministerstva zahraničí ČR Daniel Drake v neděli reagoval na dotčené vyjádření mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, že je české ministerstvo negramotné. Drake jedinou stručnou větou naznačil, že vyjádření Zacharovové je k smíchu.

Foto: MZV

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský

Článek

Děkujeme za silvestrovskou zábavu, napsal Novinkám za resort jako reakci na vyjádření Zacharovové a doplnil ho smajlíkem s klaunem.

Zacharovové se dotklo, že si Česko dovolilo odmítnout požadavek Ruska, aby se zúčastnilo zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN), které Rusko jako stálý člen svolalo po útocích v ruském Bělgorodu. Při něm byly podle něj použity střely české výroby.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) českou účast jednoznačně odmítl. „Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ uvedl ministr.

V podobném tónu zaslala česká diplomacie i dopis RB OSN. „Rusko bohužel opakovaně zneužívá půdy Rady bezpečnosti k šíření dezinformací a propagandě a nemáme důvod se domnívat, že by tomu nyní bylo jinak. Na tom se Česko podílet nebude,“ uvedlo v dopise ministerstvo.

Zacharovou to rozčílilo a napsala slova o negramotném ministerstvu a poučila Česko, jak by se mělo chovat. „A to jsem netušila, že je české ministerstvo tak negramotné, že neví, jak funguje Rada bezpečnosti OSN. Jde o multilaterální strukturu, jejíž fungování se řídí mezinárodním právem.“

Jste negramoti. Rusko nemůže skousnout české odmítnutí

Evropa

Bylo by to jako vždycky. Česko poslalo RB OSN dopis s vysvětlením své neúčasti na jednání

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám