Hlavní obsah

Schillerová: Prezident požádá vládu, aby o důchodové reformě nejednala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel přislíbil, že se pokusí požádat vládu, aby zatím o důchodové reformě nejednala a hledala se shoda s opozicí, oznámila v úterý po jednání na Hradě šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Pavel má jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), potvrdil Novinkám Hrad.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Článek

„Pan prezident přislíbil, že se pokusí zprostředkovat komunikaci. Že se sejde s premiérem a pokusí se zprostředkovat to, že by se naši experti vzájemně sešli nad daty a analýzami. A že se pokusí požádat, aby vláda zatím o této novele nejednala,“ řekla po jednání s Pavlem Schillerová.

Podle ní v tuto chvíli totiž není k reformě penzí „absolutně žádná shoda, která by byla hledána a shledána s opozicí“. „Není tady žádná veřejná diskuze, komunikace vůči občanům nebo v rámci tripartity,“ konstatovala šéfka klubu hnutí ANO.

Zástupci Hradu následně Novinkám potvrdili, že Pavel bude mluvit s premiérem Fialou a ministrem práce Jurečkou. „Aby se vytvořil adekvátní časový prostor pro společné jednání,“ uvedla Eva Hromádková z tiskového oddělení.

Jurečkův návrh na pozdější důchody kritizují demografové

Ekonomika

Schillerová uvedla, že zástupci ANO Pavlovi vyjádřili „obrovské zklamání“, že spolupráce s Jurečkou k důchodové reformě byla de facto nulová. „Na naše žádosti nám nebyly poskytnuty vůbec žádná data a podklady. Těžko potom můžeme připomínkovat a vyjadřovat se k věcem, které nemáme nijak podloženy,“ upozornila.

Největší problém reformy je podle ní prodloužení odchodu věku do důchodu. Také se zástupcům ANO nelíbí snížení výpočtu penzí i nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí. Schillerová však připustila, že na něčem by obě strany mohly najít shodu.

„Novela neobsahuje jen parametrické změny důchodového systému, ale obsahuje celou řadu ustanovení, která jsou běžnými novelizačními body, na těch by shoda mohla být,“ uvedla předsedkyně klubu ANO.

Jurečka: ANO poslední schůzky odmítlo

Jurečka minulý pátek oznámil, že jeho ministerstvo dokončilo návrh zákona s úpravou penzijního systému. Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese.

Ministr několikrát zopakoval, že se s opozicí sešel. Politici ANO podle něj poslední schůzky odmítli a dosud kromě kritiky nepřišli s jinými návrhy k zajištění udržitelnosti systému penzí.

Schillerová: Penzijní reformu revidujeme, až budeme ve vládě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám