Hlavní obsah

Schillerová: Penzijní reformu revidujeme, až budeme ve vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vláda protlačí penzijní reformu bez konzultace s opozicí, nebudou změny trvalé. Hnutí ANO ji v případě, že sestaví další vládu, podrobí revizi. Prohlásila to v neděli v diskusním pořadu Partie na televizi Prima místopředsedkyně hnutí ANO a šéfka jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová

Článek

„Když to bude tato vláda tlačit na sílu, pokud budeme vládnout my, uděláme naprosto komplexní revizi všeho. Uvidíme, co nakonec projde, uděláme revizi,“ řekla Schillerová v diskusním pořadu na CNN Prima News.

Hnutí ANO se například dlouhodobě nelíbí navázání věku pro odchod do důchodu na věk dožití, což navrhuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Lépe by to podle jeho představitelů bylo navázání na věk dožití ve zdraví.

Jurečka představil reformu penzí

Domácí

Podle Schillerové není jasné, z jakých podkladů ministr vychází. „Nemáme data, nevíme proč,“ řekla. Není podle ní například jasné, jak byly stanoveny náročné profese, které budou mít nárok na předčasný důchod bez krácení.

To se má týkat asi 120 tisíc lidí, jejichž profese jsou zařazeny do čtvrté kategorie rizik, a ve třetí kategorii rizik ta povolání, které jsou vystavena náročné fyzické námaze, vibracím a extrémnímu chladu nebo teplu. Tedy například hutníci, kamnáři, zedníci, dřevorubci, skláři, ošetřovatelky v domovech pro seniory a handicapované nebo některé zdravotní sestry.

Zpomalení nárůstu důchodů

Stejně tak hnutí kritizuje zpomalení nárůstu důchodů, které budou přiznávány mezi roky 2026 – 2035. Ty by měly růst o 150 až 200 korun ročně pomaleji.

„My nemáme podklady, takže požadovat po nás, abychom něco navrhovali, není vhodné,“ míní Schillerová.

Když jste byli ve vládě, vůbec nic jste neudělali.
europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer

Hnutí podle ní bude debatovat o reformě s prezidentem Petrem Pavlem, který je k tomu vyzval.

„Když jste byli ve vládě, vůbec nic jste neudělali,“ oponoval jí europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. Situace české ekonomiky je podle něj vážná a nelze pokračovat v prohlubování státních deficitů a hromadění dluhů.

Byla by podle něj lepší širší shoda. „Ale když se neudělá nic, bude to jen poškozovat naši ekonomiku,“ uvedl s tím, že je potřeba reformu schválit i s menší většinou v parlamentu.

Foto: Petr Horník, Právo

Luděk Niedermayer (TOP 09)

„Parametrické změny“

Reforma z pera ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) podle Schillerové není skutečnou reformou. „Jak vlády, ve kterých jsme seděli my, tak vaše vláda chtějí dělat jenom parametrické změny. To není důchodová reforma,“ přiznala Schillerová.

Skutečná důchodová reforma se podle ní měla dělat tehdy, když byly příjmy z privatizace. Nyní už podle ní není možná a vždy půjde jen o parametrické změny.

Podle Niedermayera ale parametrické změny za vlády hnutí ANO systém spíše poškodily a prohloubily deficity.

Jurečkův návrh na pozdější důchody kritizují demografové

Ekonomika

Výběr článků

Načítám