Hlavní obsah

Saddám Husajn chystal teroristický útok v Praze

– Praha

Někdejší irácký diktátor Saddám Husajn plánoval v roce 1999 teroristický útok na sídlo Svobodné Evropy v budově někdejšího Federálního shromáždění Praze, a to kvůli iráckému vysílání, které se zde připravovalo a které chtěl prezident umlčet. Útoku tehdy zabránila Bezpečnostní informační služba (BIS), informovala v neděli televize Nova.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Budova Federálního shromáždění, bývalé sídlo rádia Svobodná Evropa

Článek

BIS začala v roce 1999 sledovat agenty irácké tajné služby DGI s diplomatickými pasy. Česká civilní kontrarozvědka měla totiž informace, že připravují teroristický útok na budovu rádia Svobodná Evropa u Václavského náměstí v centru Prahy.

Iráčti agenti měli útočit protitankovou střelou

Člověk z BIS tehdy pronikl přímo na iráckou ambasádu. Kontrarozvědka postupně zjistila, že útok má přijít z okna bytu, který je vzdálený od budovy rádia zhruba 80 metrů a DGI měla v plánu si ho pronajmout. Útok měl začít protitankovou střelou RPG 7 a nařídil ho Husajn, který tehdy v Iráku vládl.

Kromě protitankové střely měli teroristé připraveno nejméně šest samopalů, 11 pistolí a 2000 nábojů se zásobníky, pokračuje tn.cz s tím, že některé samopaly měly tlumiče a zbraně agenti do České republiky přivezli v diplomatickém voze.

Server tn.cz píše, že Husajn si přál, aby bylo vysílání rádia Svobodná Evropa definitivně umlčeno. "Vydal své tajné službě pokyn, aby násilně narušila irácké vysílání Svobodné Evropy. Pro tuto operaci uvolnil značné finanční prostředky," řekl mluvčí BIS Jan Šubert.

Při atentátu by umírali lidé

Zásah objektu střelou by se podle odborníků neobešel bez obětí na životech. "Zásah by měl bezesporu pro ty osoby fatální následky," řekl serveru mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

BIS se podle tn.cz podařilo útok odhalit a odvrátit. Výsledkem bylo, že Iráčané na své ambasádě v dubnu 2003 dobrovolně vydali zbraně, které chtěli použít. Právě kvůli bezpečnosti stály později několik měsíců před rádiem obrněné transportéry.

Foto: Faleh Kheiber/File, Reuters

Husajnův režim padl při invazi zahraničních vojsk v čele s USA v roce 2003. Na straně USA se do operace nazvané Irácká svoboda zapojilo různým způsobem 49 zemí světa. Husajn byl dopaden později. V roce 2006 byl odsouzen k trestu smrti oběšením, oběšen byl ve stejném roce.

Rozhlasová stanice sídlila v budově někdejšího Federálního shromáždění od poloviny 90. let. Letos v červnu budovu převzalo Národní muzeum. Rádio se letos v květnu přestěhovalo do nové budovy na pražském Hagiboru. Nové sídlo je jenou z nejlépe střežených budov v Česku.

Pancéřovka RPG-7

  • reaktivní protitanková zbraň bez zpětného rázu nabíjená předem.
  • Tvoří základní ruční protitankovou výzbroj mechanizovaných jednotek.
  • Je určena (obdobně jako RPG-75) k ničení tanků, bojových vozidel pěchoty a ostatních obrněných prostředků protivníka.
  • Lze ji použít i k ničení úkrytů jak polního typu, tak i zděných a betonových staveb.

Zdroj: Army.cz

Plánovaný útok byl podle BIS jedním ze tří teroristických útoků, které už Česku hrozily. Jeden z nich se měl týkat židovských objektů v Praze, ale BIS tvrdí, že útokům zabránila.

Reklama

Výběr článků

Načítám