Hlavní obsah

S PCR testy začíná být problém. Odběrová místa hlásí plno

Právo, špf, rap, mip, pch, ib, lž, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajistit si po návratu z dovolené nebo jen kvůli návštěvě restaurace či koncertu test na covid je v některých regionech stále těžší. Kvůli vysoké poptávce se prodlužují čekací lhůty na volný termín. Na některých místech jsou kapacity obsazené na týden či dva dopředu. Zajistit termín by si tak měli lidé s předstihem, anebo zajet do jiného města, kde nebudou muset dlouho čekat.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Před odběrovým místem v centru Mladé Boleslavi se tvoří fronty.

Článek

„Čekací doba na PCR testy v nemocnicích zřizovaných krajem je nyní zhruba týden. Šance na kratší termíny je u soukromých laboratoří,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

U PCR testů jsou volné termíny až za týden, denně se jich provádí zhruba sto padesát
Gabriela Levorová, mluvčí FN Plzeň

I na Plzeňsku je o přesnější a déle trvající PCR testy větší zájem. „Denní kapacita antigenních testů je u nás více než šest set odběrů a každý den jsou volné termíny,“ řekla Právu v úterý po poledni mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. „U PCR testů jsou volné termíny až za týden,“ dodala mluvčí.

Vojtěch: Naočkujte se, testy už za vás platit nebudeme

Koronavirus

Svízelná situace je také na Českolipsku, kde měli v úterý volné termíny na PCR test až na druhý týden v srpnu. Obdobná situace, jen méně napjatá, je u antigenních testů. V České Lípě si lidé na ně počkají týden, v Liberci je tato možnost prakticky bez čekání.

Velmi vytížená jsou odběrová místa na Příbramsku. Kvůli zájmu těch, kteří testy potřebují například na dovolenou, navíc volno teď začíná čerpat i nemocniční personál. Nemocnice kvůli tomu musela zkrátit provozní dobu. Vedle toho stabilně drží termíny pro ty, kteří test potřebují ze zdravotních důvodů.

Zájem o testy roste. Někde kapacity nestačí

Domácí

„Držíme volné kapacity pro pacienty, kteří mají pro test nějaké opodstatnění, čekají operaci, mají indikaci od lékaře,“ řekl v úterý Právu mluvčí Oblastní nemocnice Příbram Martin Janota.

Raději s předstihem

„Kdo má indikaci od hygieny nebo od praktika, tak se dostane na test ještě dneska, ale ostatní, kdo chtějí PCR test hrazený pojišťovnou třeba kvůli dovolené, tak mají nejbližší volný termín až příští pondělí nebo úterý,“ dodal Janota. Ne všude musí lidé dlouho čekat.

Na Ústecku, Karlovarsku nebo v Brně je zatím poptávka nižší. Ve srovnání s tím, jak tomu bylo ještě před několika týdny, kdy bylo testování ve firmách povinné, se počet testovaných u brněnského sdružení Podané ruce snížil na pětinu.

Vojtěch: Když bude hůř, testy ve školách a firmách zůstanou

Domácí

„V krajských nemocnicích Královéhradeckého kraje je možné se nechat otestovat nejčastěji do druhého dne. Ojediněle se může stát, že je nejbližší volný termín dostupný v řádu několika dní, doporučujeme se proto objednávat s časovým předstihem,“ uvedla mluvčí královéhradeckého krajského zdravotnického holdingu Lucie Chytilová.

To potvrzuje i Josef Mikolášík z Hradce Králové, který se nechával testovat po návratu z Chorvatska. „Musel jsem jít na testy co nejdříve a nebyl problém. Ale je pravda, že tam byla i paní, která musela přijet až z hranic kraje, protože blíž žádný volný termín nebyl,“ řekl Právu Mikolášík.

Momentálně mají všichni pojištěnci nárok na dva PCR testy za měsíc a jeden antigenní test za sedm dnů. Ten má ovšem platnost jen tři dny, zatímco PCR test lze využívat týden.

Testy na covid jsou passé. V Abú Zabí budou cestující kontrolovat obličejové skenery

Cestování

Každý, kdo se vrací z dovolené v zahraničí, musí zajít před návratem nebo po něm na test. Podmínky se liší podle rizikovosti země.

Předložit test musí ve službách, restauracích nebo třeba v hotelu nadto každý, kdo nemá dva týdny po ukončeném očkování nebo v posledních 180 dnech neprodělal covid.

Od minulého pátku už nelze brát jednu dávku očkování za doklad o bezinfekčnosti. Změna pravidel se dotkla zhruba 915 tisíc lidí, kteří už měli tři týdny po první dávce. Ti všichni teď musí na test. Ve vybraných případech mohou lidé využívat i samotest.

Čísla nakažených v současnosti mírně rostou, laboratoře potvrdily v pondělí nákazu u 239 případů.

Anketa

Měli jste v uplynulých dnech problém získat termín na PCR test?
Ano
32,1 %
Ne
67,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1506 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám