Hlavní obsah

Vojtěch: Naočkujte se, testy už za vás platit nebudeme

Praha
Aktualizováno

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v úterý ve Sněmovně prohlásil, že konec hrazených testů na koronavirus je cestou, jak motivovat občany k očkování. Podle epidemiologa a poradce ministra zdravotnictví Rastislava Maďara budou od září opět testy ve školách a v práci. Další testy navíc lidem zdarma stát podle něj platit nemá. Opozice s tím nesouhlasí, považuje to za nešťastný nápad.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Nechceme lidi perzekvovat. Musíme brát v potaz ale náklady. Testy jsou už teď objemné. Pokud se může člověk naočkovat, tak chceme, aby tak učinil,“ řekl Vojtěch novinářům ve Sněmovně.

Pojišťovny by i nadále hradily testy lidem, kteří mají příznaky koronaviru a na testy je pošle lékař či hygiena. Podle Vojtěcha by měly být nadále hrazeny také občanům, kteří se očkovat nemohou, a dětem do 12 let, pro něž není vakcína dostupná.

Vojtěch také předpokládá, že potvrzení o bezinfekčnosti (test, očkování, prodělání covidu) bude na podzim i nadále zřejmě potřeba například při cestování.

Zda se jím budou muset lidé prokázat i při návštěvě restaurace či kulturní akce, bude záležet na epidemiologické situaci. „Situace se může ale po létě zhoršit,” naznačil Vojtěch.

Testy nebudou od 1. září hrazené pojišťovnou, předpokládá Vojtěch

Koronavirus

„Jde o to, aby lidé bezdůvodně neodmítali vakcíny poskytnuté bezplatně státem a na druhé straně kvůli tomu neodčerpávali finance státu, tedy nás všech, na testy potřebné pro jejich volnočasové aktivity, například dovolené, nebo pro využití služeb či účast na hromadných akcích," řekl ČTK Maďar.

Očkování proti koronaviru není povinné.

Větší akce budou muset organizátoři hlásit hygieně

Domácí

Opozice: Nesmíte vyhrožovat 

S nápadem nicméně nesouhlasí opozice. „Stát má pokračovat v základních pilířích. Tím je očkování, testování a trasování,” prohlásil například poslanec ODS Martin Kupka.

„Považuji to za velmi nešťastný nápad ministra Vojtěcha. Pokud to chceme zvládnout, musíme navíc i sekvenovat,” uvedl také lidovec Marek Výborný.

Kdo se neotestuje, bude ve škole sedět v roušce, plánuje ministerstvo

Domácí

Nápad zrušit hrazení testů od září zkritizoval i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Vláda nesmí lidem vyhrožovat. Toto je špatný nátlak,” míní.

Podle Bartoše je také v souvislosti s narůstajícími čísly načase začít se bavit o tom, jaká opatření bude nutné udělat, abychom předešli podzimní vlně epidemie. „Nesmíme zaspat, nesmíme se ukolébat tím, že je léto,” uzavřel.

Anketa

Souhlasíte se zrušením bezplatných testů na koronavirus?
Ano
40,9 %
Ne
59,1 %
Celkem hlasovalo 29829 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám