Hlavní obsah

S kamerou na zledovatělé Sněžce. Ten smrtelný pád jsem viděl, nic příjemného, říká záchranář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněžka

Pod Sněžkou příjemné teploty a po sněhu téměř ani památky, na vrcholu stále bílá pokrývka, mlha a vítr. Řada turistů podceňuje sílu hor a počasí, vydávají se do vysokohorského terénu bez dostatečného vybavení a riskují pád. Dva muže z Polska už to tuto zimu stálo život, další dva Češi jako zázrakem přežili. Na nejvyšší českou horu se štáb Novinek vydal s krkonošskou Horskou službou.

Turisté směřující na SněžkuVideo: Novinky

 
Článek

Dvaatřicetiletý český turista předminulý víkend uklouzl a po krkolomném pádu se zastavil v nepřístupném terénu. Utrpěl vážná zranění. Dvojice Poláků takové štěstí neměla, po podobném pádu 30. ledna na místě zahynula.

Svědkem tragické nehody jednoho z mužů byl i záchranář Horské služby Krkonoše Tomáš Novák, který redaktorky Novinek po Sněžce provázel. Byl tehdy zrovna pracovně na Slezské boudě.

Turisté, kteří se zřítili z vrcholu Sněžky, padali skoro kilometr

Domácí

„Viděl jsem padat jednu z těch osob. Hned jsem se běžel obléct na zásah a pokračoval jsem dál do údolí Jámy Lomničky (polsky Kociol Lomniczki) na pomoc těm turistům,“ řekl Novák Novinkám.

„Vidět ten pád samozřejmě není nic příjemného, protože víte, že ten člověk zrovna bojuje o život, a nevíte, v jakém duchu se zásah ponese,“ poznamenal.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Novák popisuje místo, odkud se zhruba zřítili dva Poláci a jeden Čech.

Žlab smrti

Mužům se stalo osudným místo jen kousek pod vrcholem Sněžky, kde začíná tzv. řetězová cesta, turisty z české i polské strany často využívaná. Prochází hraničním hřebenem a v době natáčení byla povětšinou schovaná v mlze, která se tu objevovala a trhala co pár minut.

„My v průběhu zimy pořád upozorňujeme na to, že ta cesta je zmrzlá, je zavátá, ty řetězy neplní tu záchrannou a zádržnou činnost, pro kterou tady jsou vystavěny,“ podotkl Novák.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Nesmeky jsou ideální součástí výbavy při výletu do zimních hor.

Svah pod ní, tyčící se nad údolím říčky Lomniczky, je prý jeho kolegy z Polska označovaný jako Žlab smrti. Přezdívku nezískal pro nic za nic.

Nepřístupný sráz je dlouhý necelý kilometr, a když na něm nedotknutý sníh zmrzne, nešťastník se z něj řítí jako „po tobogánu“ až dolů do údolí. Mnohdy stačí jedno uklouznutí na ledu či poryv větru, ve kterém ztratí balanc.

Sněžka opět málem hrobem, tentokrát mladého Čecha

Krimi

„Doporučujeme proto v případech, kdy je ta řetězová cesty opravdu zmrzlá, aby byli lidi obezřetní, používali takzvané nesmeky, mačky, popřípadě turistické hole a cepíny. Tak aby ten pohyb byl co nejbezpečnější,“ apeluje záchranář.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Odstrašující příklad - návštěvník v městských botách s hladkou podrážkou.

Krok jistého turisty

Ač se podobné rady Horské služby opakují každý rok a před nebezpečím varují návštěvníky průběžně, například na sociálních sítích či v mobilní aplikaci Záchranka, míří sem stále lidé nepřipravení na zimní horskou túru.

Na začátku tohoto týdne byl zdejší sníh při 0 °C ušlapaný a spíš mokrý, i tak měla řada turistů na řetězové cestě problémy, klouzali a občas padali.

Výjimkou nebylo ani několik lidí v běžných botaskách do města či na běh, které jsou však kvůli hladké podrážce nevhodné.

Revitalizace Sněžky je u konce, podle ochranářů lépe odolá turistické invazi

Cestování

„Není potřeba si nakupovat super drahé vybavení, ale boty na sníh se dají koupit za pár korun, nemusíte za ně utrácet deset tisíc,“ myslí si Novák.

Podobě je to i se zmiňovanými nesmeky proti uklouznutí s kovovými hroty připevněnými na řetězech, dají se pořídit za několik set korun. Nedoporučuje naopak celogumový typ nesmeků, ze kterých vypadávají plastové části s kovovými hroty.

Na několik desítek metrů dlouhé zasněžené trase k jedné z vyhlídek jsme ztracených barevných částí z těchto doplňků na boty našli celou hrst.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Řetězová cesta vedoucí z vrcholu ke Slezské boudě. V zimě je výška řetězů téměř v úrovni sněhu, mohou být pokryté ledem či sněhem.

„Postupně, jak ten člověk zašlapává ty hroty do zmrzlého sněhu či ledu, tak je může vytahat, a na konci je pak překvapený, že mu boty kloužou a z okovaných bot už mu nic nezbylo,“ přibližuje Novák riziko této cenově levnější pomůcky.

„Podívejte se, jak ta slečna klouže,“ ukazuje na hřebenu na jeden z příkladů špatně zvolené obuvi. „Tohle určitě není krok jistého turisty. Když se bojíte jít, abyste neuklouzli, tak z toho výletu přece nemůžete mít pozitivní zážitek!“ kroutí hlavou záchranář.

Bez trička pro zdraví? Ne tak úplně

Vhodné je podle něj i vrstvit oblečení a mít termo prádlo.

„Samozřejmostí je čepice, já bych ještě doporučoval v případě silného větru nebo sluníčka brýle, a také kalhoty do zimního počasí. Tepláky vhodné nejsou, protože sají vlhkost a nejsou větru odolné. Ale když v nich je ten člověk schopný chodit, nemůžeme mu to zakázat,“ směje se Novák.

Dnes tu na vrcholu nejvyšší hory Česka vidíme také turisty v kraťasech, legínách, mikinách bez svrchní větrové vrstvy nebo dokonce ty, kteří se záměrně na výšlap vysvlékli, aby v chladu tužili své zdraví.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Otužilci sem chodí jen v kalhotách a botách, nebo jen ve spodním prádle.

Ani ty tu Horská služba nevidí moc ráda, přitom jich prý stále přibývá. Dva takové otužilce jsme potkali na cestě do kopce i my s kamerou. Šlo se jim podle jejich slov dobře a úsměvy v tu chvíli nešetřili.

Když je pak ale na vrcholu stihne třeba nečekaně nevlídné počasí, na problém je zaděláno.

„A už pro ně musíme jet my, protože lanovka třeba nejede a oni tam mrznou jen v trenýrkách. Někteří mají oblečení v batohu a nahoře se obléknou, někteří si ale oblečení nechají dole v autě,“ popisuje ze zkušenosti Novák.

Takto se na vrchol vydala reportérka Novinek. Jak její oblečení a výbavu zhodnotil záchranář?

Záchranář hodnotí: Turistka na Sněžce a její výbava.Video: Novinky

„Nebraly jsme to tak vážně“

„Jsme tady poprvé, tak jsme to asi zanedbaly,“ přiznává Novinkám jedna z dvojice žen, které se sem přijely podívat s dětmi.

„My jsme věděly, že pojedeme lanovkou, tak jsme to nebraly tak vážně. Úplně zimně teda oblečení nejsme. Nesmeky s sebou nemáme, ale klouže to, to je pravda.“

„Jsem tu asi pošesté a skoro pokaždé je tu mlha,“ říká další z námi oslovených návštěvníků Sněžky. „Nejdůležitější je mít bezpečné boty a pořádnou bundu, ale zapomněl jsem doma nesmeky,“ uvádí muž z Polska.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Výstup na Sněžku z polské strany.

Prý neměl vůbec tušení, že tu nedávno dva jeho krajané zahynuli. Jemu se zde ještě nic nebezpečného nestalo a kritickým místům se snaží vyhýbat, i proto, že má dvě malé dcery, které s ním byly na horách i tentokrát.

Na vrchol se přišla podívat i rodina ubytovaná v Peci pod Sněžkou, která ráno stihla lyžování a odpoledne zvolila pěší turistiku.

„Vhodné oblečení máme, to lyžařské, tak doufáme, že to bude v pohodě. Nesmeky nemáme. Bezpečnost řešíme tak, že se nepřibližujeme moc ke krajům, protože jsme četli, že tu letos nějací lidé padli,“ říká otec rodiny.

Zákaz vstupu? Nevadí

Dalším z nešvarů turistů, které záchranář Novák zmiňuje, je nedodržování pokynů, pronikání do zakázaného terénu a na uzavřené turistické trasy. Jedním z příkladů je Jubilejní cesta na polské straně hory, která je přístupná jen mimo zimní sezonu.

Skupině šesti českých výletníků, kteří se na ní ocitli na začátku tohoto února, hrozí pokuta od polských strážců Krkonoš.

Anketa

Máte vhodné oblečení a výbavu, když se vydáváte na zimní výlet do hor?
Ano, mám doporučované outdoorové oblečení i výstroj.
28,3 %
Outdoorové oblečení mám, výstroj ne.
26,4 %
Chodím oblečený/á stejně jako jindy, neřeším to.
5 %
Do hor vůbec nechodím.
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5386 čtenářů.

Osmnáctiletá dívka z této party navíc po cestě uklouzla a 500 metrů sjela po zadku dolů do údolí. Vyvázla bez zranění, její pád si ale vyžádal velkou záchrannou akci.

„Zamezit přístupu turistů na zledovatělé horské trasy nelze, a to ani v případě cesty ze Sněžky. Uvědomit si možné nebezpečí by měli samotní turisté. Pokud se přesto vydají na nebezpečnou cestu, pak pouze s patřičnou výzbrojí,“ říká k tomu mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

„Jsme si vědomi, že Jubilejní cesta je polské území. Příležitostně ji hlídáme. Stále tam být ale nemůžeme. Na to opravdu nemáme lidi,“ doplňuje šéf polských strážců přírody Bogumil Kotowski.

Turistům, kteří šli ze Sněžky zakázanou cestou, hrozí od Poláků pokuta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám