Hlavní obsah

Turisté, kteří se zřítili z vrcholu Sněžky, padali skoro kilometr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva polští turisté, kteří v úterý odpoledne zahynuli na silně zledovatělém úbočí Sněžky, uklouzli hned pod vrcholem na začátku tzv. řetězové cesty. Jejich těla letěla asi kilometr do údolí říčky Lomničky. Oběti záchranáři vyprostili pomocí horolezeckých lan a dopravili je do nedalekého Karpazce.

Foto: GOPR, Novinky

Úterní záchranná akce na severním úbočí Sněžky

Článek

„Na místě záchranáři našli těla dvou lidí, zemřeli na následky pádu z přibližně 900 metrů. Spadli z vrcholu Sněžky až do kotle Lomniczky,“ uvedla polská horská služba na Facebooku.

Turisté letěli v kotrmelcích po tvrdém povrchu tzv. žlabu smrti do oblasti „řeky smrti“, jak jí říkají Poláci, která se stala v minulých zimách osudná mnoha lidem. Údolí polské říčky Lomniczky je skoro kilometr hluboké a strmé.

Záchranná akce v okolí SněžkyVideo: Vladislav Prouza, Novinky

Podle Poláků nebyli 23letý a 47letý muž v příbuzenském vztahu. „Nešlo o rodinu. Uklouzli hned za polskou observatoří,“ sdělili na krkonošském ustředí GOPR v Karpaczi.

To se nestává tak často. K pádům většinou dochází v první polovině tzv. řetězovky, kde se kvůli zachumeleným řetězům nyní není čeho chytit. Nebezpečná bývá řetězová cesta z vrcholu Sněžky ke Slezskému domu, i když zrovna není zledovatělá.

Foto: GOPR, Novinky

Úterní záchranná akce na úbočí Sněžky

Horští záchranáři do pozdního odpoledne pátrali s pomocí vrtulníků po další osobě, jež se podle svědků tragédie měla zřítit do skoro kilometr hlubokého strmého údolí polské říčky Lomniczky. „Přítomnost třetího člověka se nepotvrdila a pátrání v úterý v noci skončilo,“ potvrdil mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš. Záchranná akce skončila o půl desáté v noci a zúčastnilo se jí dvaadvacet členů služby GOPR, šest polských vojáků a čtveřice českých záchranářů. Ti měli k dispozici dva české a jeden polský vrtulník.

Turisté nebezpečí podceňují

Nebezpečí zledovatělých hor koncem loňského března podcenila na polské Jubilejní cestě mladá česká turistka. Žena v běžeckém outfitu, jež se kutálela po ledovém úbočí Sněžky zhruba čtyři sta metrů, skončila se středně těžkými zraněními v nemocnici. „Zamezit přístupu turistů na zledovatělé horské trasy nelze, a to ani v případě cesty ze Sněžky. Horská služba k tomu není kompetentní a nevím, kdo k tomu má kompetence. Uvědomit si možné nebezpečí by měli samotní turisté, a pokud se přesto vydají na zledovatělou cestu, tak pouze s patřičnou výzbrojí,“ říká Fryš. „Jediné, co můžeme, je včas upozorňovat na možná nebezpečí,“ podotkl.

Poláci bez vybavení vyrazili na Sněžku a málem zmrzli

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám