Hlavní obsah

S demokracií v ČR je spokojena jen třetina lidí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé jsou ke stavu demokracie v ČR poměrně kritičtí, spokojena je jen třetina občanů (34 procent). Ještě méně lidí si myslí, že úroveň demokracie v naší zemi je srovnatelná se situací v zemích západních (30 procent). Vyplývá to z průzkumu STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nespokojeno se způsobem, jakým funguje demokracie v ČR, je 66 procent lidí, 70 procent respondentů je toho názoru, že úroveň demokracie není srovnatelná se situací v západoevropských zemích.

"V devadesátých letech měla spokojenost s fungováním naší demokracie stoupající tendenci a na konci desetiletí se ustálila kolem dvoupětinového podílu souhlasných odpovědí, s výkyvy směrem dolů v letech 2001 a 2003. V červnu 2008 došlo k podobnému výkyvu – spokojenost s fungováním demokracie opět poklesla na třetinovou úroveň," uvádí průzkum.

Spokojenost se způsobem, jakým v ČR funguje demokracie (V %)
názorprosinec 2005listopad 2006červenec 2007červen 2008
určitě ano a spíše ano41394034
zdroj: STEM

Co se týká srovnatelnosti české demokracie se situací v západoevropských zemích, v posledních čtyřech letech se drží na přibližně třetinové úrovni.

Názory na stav demokracie se liší především s ohledem na věk, vzdělání, profesní

zařazení a politickou orientaci respondentů, významnou roli hraje také materiální situace lidí. "Nejvíce optimističtí jsou stoupenci ODS a sympatizanti dvou dalších koaličních stran, (...) větší kritičnost projevují příznivci ČSSD a zejména KSČM," stojí v průzkumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám