Hlavní obsah

Rysí mládě zachráněné v prosinci ze zahrady na Frýdecko-Místecku uhynulo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutná zpráva přišla ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku. Půlroční mládě rysa ostrovida, které bylo v prosinci odchyceno na zahradě jednoho z domů v Dobré na Frýdecko-Místecku, uhynulo.

Takto probíhala záchrana rysího mláděte ze stromu.Video: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

„Přes veškerou naši snahu to mládě nezvládlo. Příčinou úhynu byla sepse, která vznikla zkřehnutím sliznice a následnou rupturou, tedy prasknutím v oblasti tlustého střeva. Došlo k otravě organismu,“ sdělil vedoucí záchranné stanice Petr Orel.

Dodal, že jde o fatální problém. „U divokých zvířat si s ním zatím neumíme poradit, tedy veterinární medicína. Rysí kotě jsme s tímto zdravotním problémem již přijali, chtěli jsme být optimističtí, ale nevyšlo to,“ zkonstatoval bartošovický ochránce zvířat.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Záchrana rysa na Frýdecko-Místecku

Upozornil, že ročně jim v záchranné stanici projdou rukama tisíce zvířat.

„Dobře proto víme, jak je život křehký a jak neskutečně rychle dokáže ze zvířete vyprchat. V tomto případě se nás to ve stanici velmi dotklo a ještě hodně dlouho se s tím budeme smiřovat,“ řekl Orel.

Podotkl také, že původně o úhynu rysa nechtěli informovat, ale dotazů na jeho zdravotní stav měli opravdu hodně.

Kotě museli ze stromu sundat hasiči

Na své zahradě našli mládě tohoto ohroženého druhu kočkovité šelmy na začátku prosince obyvatelé jednoho z rodinných domů v Dobré na Frýdecko-Místecku. Vlastně ho objevil jejich pes, který se s rysem pustil do souboje.

Zvíře pak uteklo na strom, odkud jej pomohli sundat hasiči. Kotě totiž uvízlo v koruně mohutného ořešáku ve výšce asi deseti metrů.

Hasiči museli odřezat několik větví, aby se ke zvířeti dostali.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Záchrana rysa na Frýdecko-Místecku

Rys však před nimi utekl ještě výše. Řešením se nakonec ukázalo částečné odřezání větve, která se pak pod kotětem zlomila, načež spadlo do připravené záchranné sítě a v přepravním boxu ho odvezli do záchranné stanice.

Mládě nebylo v dobré kondici

Rys měl po souboji se psem jen drobná zranění, avšak celkově nebyl v dobré kondici. Byl vyhladovělý, vážil jen 5300 gramů.

Podle ochránců přírody mělo být mládě ještě zhruba dalšího půl roku v přímém kontaktu s matkou. Vodící samici se podle nich muselo něco stát.

Foto: Záchranná stanice Bartošovice

Půlroční mládě rysa ostrovida

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma žijící v Česku. Patří mezi silně ohrožená zvířata. V minulosti byli u nás rysi vyhubeni. Jejich návratu významně pomohlo v 70. a 80. letech minulého století jejich vypuštění na Šumavě a v sousedním Bavorském lese.

Okraj druhé populace zasahuje na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy, kde je podle Agentury ochrany přírody a krajiny jedinou velkou šelmou, která se tam pravidelně rozmnožuje.

Získat informace o stavu obou populací této vzácné a skrytě žijící šelmy je obtížné, podle dostupných údajů žije v Beskydech okolo deseti rysů.

Hasiči ukázali záchranu rysího mláděte ze stromu. Podřízli pod ním větev a letěl do sítě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám