Hlavní obsah

Hasiči ukázali záchranu rysího mláděte ze stromu. Podřízli pod ním větev a letěl do sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrá

Nezvyklý případ řešili hasiči na Frýdecko-Místecku, kam je přivolali lidé kvůli rysovi balancujícímu na vrchních větvích vzrostlého ořešáku. Půlroční mládě ohroženého druhu kočkovité šelmy se podařilo dostat dolů do bezpečí nakonec až po odřezání větve. Úspěšnou akci zachytila hasičská kamera.

Záchrana rysa z koruny stromuVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

Mládě rysa se ve středu dostalo do nesnází v obci Dobrá a zachránci se o něm dozvěděli doslova za pět minut dvanáct.

„Operační středisko hasičů obdrželo informaci o potřebě záchrany zvířete pět minut před polednem,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí hasičů Kamila Langerová.

O záchraně již informovaly Novinky, hasiči později zveřejnili videozáznam ze záchranné akce.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Záchrana rysa na Frýdecko-Místecku

Před příjezdem hasičů se chtěli o rysa postarat lidé ze záchranné stanice a Domu přírody Poodří v Bartošovicích, ale značná výška, kam rys vyšplhal při hledání útočiště po šarvátce se psem, byla nad jejich síly.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Rys vylezl na vrchol stromu

„Jako nejúčinnější se jevil fakt odřezat několik větví, aby hasiči získali lepší přistup ke zvířeti, a za pomoci tyče jemně rysa vyprovokovat k pohybu. Bohužel došlo tímto manévrem k ještě většímu vyděšení zvířete,“ popsala mluvčí s tím, že rys putoval až k samotnému vrcholu koruny stromu.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Mládě rysa přilákala na zahradu domu zřejmě drůbež

Řešením se nakonec ukázalo částečné odřezání větve, která se pak pod rysem zlomila, načež zvíře spadlo do připravené záchranné sítě a v přepravním boxu ho následně odvezli do záchranné stanice.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči měli připravenou záchrannou síť

Podle ochránců přírody se jednalo o mládě rysa ostrovida, které by mělo být ještě dalšího půl roku v přímém kontaktu s matkou. „Není schopno samostatného života na volnosti v zimních podmínkách. Je zřejmé, že se vodící samici něco muselo stát,“ vysvětlili bartošovičtí ochránci přírody.

Mládě má po souboji se psem drobná zranění, avšak ani celkově není v dobré kondici. Je vyhladovělé, jeho hmotnost je jen 5300 gramů.

Foto: Novinky

Záchrana rysa z koruny stromu

Bylo tedy šťastnou souhrou okolností, že se mláděti podařilo bez úhony dostat před nedalekou značně vytíženou silnici až na zahradu uprostřed obce, kam ho zřejmě přilákala chovaná drůbež.

„Mládě tak zůstane v péči záchranné stanice až do jarního období,“ dodala mluvčí hasičů.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Rys putoval na záchrannou stanici

Pes Lucky v pražské Stromovce uvízl v noře. Nakonec měl přeci jen štěstí

Krimi

Pes Lucky v pražské Stromovce uvízl v noře. Nakonec měl přeci jen štěstí

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám