Hlavní obsah

Rychetský nominaci do Ústavního soudu zřejmě přijme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský (ČSSD) považuje za "velmi pravděpodobné", že přijme nominaci na funkci ústavního soudce. Připustil nicméně, že řeší dilema - Ústavní soud sice považuje za nejvyšší poctu pro každého právníka, zároveň by musel opustit práci na reformě soudnictví.

Foto: Ondřej Kořínek

Dražená vína věnovaná sponzory akce.

Článek

Vicepremiér Rychetský je jednou ze tří osobností, které dnes prezident republiky Václav Klaus navrhl jmenovat jako členy Ústavního soudu. Vedle Rychetského Klaus uvedl také Aleše Pejchala a Vojena Göttlera. V minulých dnech už požádal Senát o souhlas se jmenováním lidoveckého poslance Miloslava Výborného a současného člena ÚS Pavla Holländera.

Rychetský dnes ČTK a Českému rozhlasu řekl, že jeho rozhodnutí nyní záleží na postupu Senátu, který musí návrhy prezidenta schválit. "Bylo by urážkou pana prezidenta, kdybych řekl, že to odmítán, já to přijímám, ale chci vědět, jak se bude vyvíjet situace v Senátu," prohlásil vicepremiér. Dodal, že Klaus mu po svém zvolení již několikrát nabízel, aby se stal ústavním soudcem.

Jmenování vicepremiéra Pavla Rychetského ústavním soudcem by sociálnědemokratičtí politikové považovali za významné ocenění jeho práce a přínos pro republiku, ale současně za velkou ztrátu pro kabinet Vladimíra Špidly (ČSSD). Rychetského totiž považují nejen za vynikajícího právníka, ale také za schopného a praktického politika.

Špidla už má náhradu

Předseda vlády Vladimír Špidla má připravenou náhradu za ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, který by se mohl stát ústavním soudce. Jméno případného nástupce ovšem neprozradil. O všem se prý jedná.

Špidla informoval, že pokud Rychetský odejde na Ústavní soud, bude nový ministr opět z ČSSD. "Veškeré úvahy směřují k tom, že rovnováha zůstane stejná. Ministra spravedlnosti postaví ČSSD," řekl premiér. Členy Ústavního soudu vybírá prezident republiky. Souhlas musí vyjádřit Senát.

Kdyby se Rychetský stal soudcem, musel by odejít také ze Senátu, kde zastupuje Strakonicko. Sociální demokracie by tak přišla o jedno z 11 křesel v horní komoře parlamentu a také o každoroční dotaci 900.000 korun. V senátním obvodu by se pak musely konat mimořádné volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám