Hlavní obsah

Rus ze sankčního seznamu má zákaz nakládat s hotelem v Mariánských Lázních

Aktualizováno

Finanční analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) předběžným opatřením zakázal nakládat s majetkem firmy, kterou řídí Rus Alexander Pumpjanskij, jenž je na sankčním seznamu EU. Ve středu to uvedla Česká televize.

Foto: Mapy.cz

Hotel Westend v Mariánských Lázních

Článek

Podle ČT je dotčeným majetkem hotel Westend v Mariánských Lázních.

Novinkám zákaz potvrdila mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. „Mohu pouze potvrdit, že ten majetek je zaplombován,” uvedla stručně.

Čtyřiatřicetiletý Alexander Pumpjanskij je předsedou představenstva ruské PJSC Pipe Metallurgical Company, která je globálním hráčem v oblasti výroby ocelových trubek pro ropný a plynárenský průmysl, a působí také v ruské investiční skupině Sinara. Obě společnosti spolupracují s ruskými státními firmami. Pumpajnskij kromě jiného také finanční i materiálně podporuje ruskou vládu.

Na sankčním seznamu EU figuruje i jeho otec Dmitrij (58), který je podle unie považován za člena nejužšího okruhu spolupracovníků prezidenta Vladimíra Putina. Dmitrij Pumpjanskij se podle Deníku N nedávno zbavil slezské strojírenské firmy MSA. FAÚ má nyní prověřit, zda nešlo o účelové převedení vlastnictví ve snaze vyhnout se sankcím.

Zmrazený majetek za stovky milionů

Stát už v Česku od vypuknutí války na Ukrajině, kterou vyvolala Ruská federace, zmrazil majetky ruských firem či ruských občanů blízkých prezidentu Putinovi v objemu několika stovek milionů korun. O jaké majetky se jedná, nechce resort financí, pod nějž FAÚ spadá, blíž specifikovat s odkazem na ochranu údajů.

„Jsme vázaní mlčenlivostí, takže nemůžeme komentovat konkrétní věci. Nemůžu to specifikovat. Mohu jen říct, že jde o bankovní účty, ale jsou tam samozřejmě i nemovitosti a podíly ve firmách,” sdělila pouze Lagronová.

Firmy chtěly obejít sankce a vyvést desítky milionů. FAÚ to zarazil a poslal na ně policii

Válka na Ukrajině

Všechny sankcionované subjekty a lidé jsou na evropských sankčních seznamech, jež vychází z pětice schválených balíčků sankcí, které dosud EU přijala v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

V některých evropských zemích již došlo k obstavování či zabavování konkrétních majetků ruských oligarchů. Takový postup však podle Lagronové i mluvčího vlády Václava Smolky české zákony neumožňují.

Nový zákon odstřihne firmy od státních peněz

„V tuto chvíli ministerstva pro místní rozvoj, zahraniční věcí a financí společně s legislativní radou vlády připravují novou legislativu, která by mimo jiné umožnila běloruské a ruské firmy napojené na Putinovu administrativu odstřihnout od jakýchkoliv veřejných zakázek, pobídek a dotací,” přiblížila mluvčí resortu financí s tím, že balík norem by měl být hotový v řádu týdnů či blízkých měsíců.

Fiala: Rusům jsme zmrazili majetek za stovky milionů

Domácí

Kromě toho Česko usiluje o zařazení ruských firem a občanů, kteří působí v Česku, na evropský seznam. „Vláda by chtěla evropský sankční seznam rozšířit o nějaká jména a subjekty, které tam nejsou a my považujeme za důležité, aby tam byly. Na tom se teď pracuje, řeší se to ve spolupráci s FAU, který subjekty vytipuje a probere to se zpravodajskými službami a bezpečnostními složkami,” dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám