Hlavní obsah

Rozšíření stárnoucí vládní letky? Prioritou je teď vojenský transportní letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva stárnoucí dopravní airbusy vládní letky by si zasloužily sourozence. Ukázalo se to znovu začátkem března, kdy se jeden z nich při návratu z Indopacifiku do Česka porouchal a pro osazenstvo musel narychlo vyrazit druhý stroj. Ministerstvo obrany však o jejich obměně či nákupu neuvažuje, prioritou jsou pro něj nyní vojáci a střední transportní letoun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vládní Airbus A319

Článek

Flotilu letadel provozovaných Vzdušnými silami Armády ČR tvoří dvojice Airbusů A319, šestice turbovrtulových nákladních letounů CASA, které však primárně slouží k přepravě materiálu, vojáků či výcviku. Kvůli nedostatečným kapacitám ovšem letadly CASA létají na kratší vzdálenosti po Evropě i čeští politici. Dříve Česko mělo ještě letadla Challenger a Jak-40, obě však před pár lety bez náhrady vyřadilo.

Airbusy stárnou, a když se jeden z nich porouchá, jako se to stalo před dvěma týdny při návratu ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) z Indopacifiku v indické Bombaji, značně to změní možnosti vládní letky. Případně když jeden ze strojů musí na kontrolu, stává se, že politici využívají komerční linky. Přesně takhle musel kvůli nedostatečné kapacitě letky vyrazit vloni premiér Petr Fiala (ODS) za šejky do Spojených arabských emirátů.

Ministerstvo obrany má ale nyní jiné priority. Hodlá pořídit nákladní letoun, který může být využitý k přepravě materiálu, těžké vojenské techniky i osob, evakuaci či hašení požárů. „V tuto chvíli je pro nás prioritou jednání o středním transportním letounu. Další postup bude závislý na prioritách armády a operačních požadavcích,“ sdělil Právu a Novinkám mluvčí resortu David Polák.

Podle něj se sice počítá s modernizací postupně stárnoucích dopravních letounů, ale „termíny zatím nelze předjímat“.

Onou prioritou je konkrétně střední transportní letoun C-390 Millennium od brazilské společnosti Embraer. Obrana o zahájení jednání s firmou o pořízení dvou strojů začala jednat vloni v říjnu. Cílem je, aby první z letounů do Česka dorazil už letos.

Obrana chce nakoupit transportní letouny Embraer C-390. Zahájila jednání

Domácí

O potřebě většího transportního letounu se značným doletem se mluvilo již dříve, diskuse ale znovu ožila po urychlené evakuaci ambasády, vojáků i civilistů z afghánského Kábulu v roce 2021.

Foto: Profimedia.cz

Letoun C-390 Millennium

V minulých letech se uvažovalo o nákupu takzvaných businessjetů, které pojmou méně lidí, přičemž pro potřeby českých delegací jsou dostačující, mají vyšší cestovní rychlost a jejich provoz je výrazně levnější než velkých Airbusů. Měly být náhradou za vyřazené menší letouny. Vloni ale ministerstvo obrany rozhodlo akvizici kvůli změně priorit v nákupech odložit na neurčito.

„V blízké budoucnosti nemáme v záměru pořídit malý dopravní letoun,“ potvrdilo nyní ministerstvo. V koncepci výstavby Armády ČR do roku 2035 se nicméně hovoří o tom, že by měly být menší letouny pro přepravu ústavních činitelů pořízeny v následujících letech.

Armádní speciál do Izraele nepoletí, má poruchu. Čechy musí vyzvednout CASA

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám