Hlavní obsah

Armádní speciál do Izraele nepoletí, má poruchu. Čechy musí vyzvednout CASA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Izraele ve čtvrtek odletí další dva repatriační lety z Prahy, vyrazí ovšem letoun CASA, který původně Česko nechtělo vysílat. Velký armádní letoun Airbus A-319 má totiž poruchu, čeká se na náhradní díl, potvrdila Novinkám ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Foto: Profimedia.cz

Přílet vládního speciálu s českými občany z Izraele

Článek

„Velký Airbus má poruchu a musíme čekat na náhradní díl,“ napsala Novinkám Černochová.

„Okamžitě jsem dala pokyn k odletu letounu CASA a malého airbusu. Doletí do Tel Avivu dnes, ve stejný čas a vezmou do republiky zbytek žadatelů o repatriaci,“ uvedla.

Velký armádní letoun Airbus A-319 se vrátil předčasně ve středu v noci z Uzbekistánu, kde byl s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL).

Do Izraele mělo letadlo podle informací Novinek přiletět ve čtvrtek ráno a vyzvednout tam kolem 90 Čechů čekajících na repatriaci. Nakonec ale z důvodu poruchy z Česka neodletělo.

Místo něj do Tel Avivu letí znovu druhý vládní speciál Airbus A-319, který má ale kapacitu jen kolem 40 míst, proto se mu říká „malý“, ačkoliv jde o stejný typ stroje.

CASA poletí kolem šesti hodin

Ministerstvo do Izraele vypravilo i vojenský letoun CASA, který původně nechtělo posílat. Mělo totiž cestou přistát a dotankovat palivo. Nakonec by ale podle informací Novinek mělo letět na jeden zátah. Do Izraele poletí přibližně šest hodin. Kapacitu má mít 39 míst, a když se odmontují sedačky, tak až 50 míst.

Zájem odletět z Izraele má ještě přibližně 130 lidí, řekl Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake. Zároveň uvedl, že všichni se vejdou do tří plánovaných letů.

Do Česka se z Izraele dosud repatriačními lety vrátilo zhruba 80 lidí. Prvních 34 Čechů dorazilo v noci z úterý na středu s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který navštívil Izrael po cestě z ministerského zasedání EU v Ománu. Druhý letoun s více než 44 občany přiletěl ve čtvrtek ráno kolem 03:40 hodin.

Na letišti v Praze-Kbelích přistálo další letadlo s českými občany z Izraele

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám