Hlavní obsah

Rozhodnuto. Česko koupí od USA 12 vrtulníků za 14,6 miliardy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo obrany ukončilo rozhodování o nákupu 12 vrtulníků. Koupí je od Spojených států amerických za 14,6 miliardy korun. Armáda by měla mít vrtulníky k dispozici v roce 2023. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Foto: Pavel Karban, Právo

Letoun v září přivezl vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom pro českou armádu.

Článek

„Pevně věřím, že do konce roku uzavřeme smlouvu s americkou vládou a že naše armáda v roce 2023 bude mít k dispozici tyto nové vrtulníky,“ uvedl Metnar.

Česko koupí osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Těchto dvanáct vrtulníků vyjde na 14,6 miliardy korun. V ceně je podle Metnara zahrnuta také výzbroj, munice, výcvikový simulátor či prvotní přeškolení.

Podle ministra obrany se jedná o nejbezpečnější a nejtransparentnější druh zakázky na úrovni vlád. „Nové vrtulníky armáda nutně potřebuje, potřebujeme nahradit současné Mi-24, které jsou na hraně životnosti. A potřebujeme se odvázat od závislosti na ruské provenienci,“ dodal Metnar.

S nákupem nových víceúčelových vrtulníků přišlo ministerstvo už před šesti lety právě s odůvodněním, že se chce zbavit 17 ruských bojových vrtulníků Mi-24/35, protože nechce být závislé na dodávkách ruských náhradních dílů.

Reklama

Výběr článků

Načítám