Hlavní obsah

Rozhodnutí o trávení hrabošů bylo zřejmě protizákonné, zlobí se ministerstvo životního prostředí

Právo, Jan Martinek

Ministerstvo životního prostředí se ostře ohradilo proti rozhodnutí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ), který spadá pod resort zemědělství, povolit zemědělcům hubit plošně hraboše jedem Stutox II. MŽP upozorňuje, že ústav rozhodl zřejmě v rozporu se zákonem.

Foto: Profimedia.cz

Hraboš polní (Microtus arvalis).

Článek

Přípravek Stutox II likviduje nejen hraboše, ale může být nebezpečný i ostatním zvířatům, včetně ohrožených druhů sov a čápů, jejichž potravou jsou hlodavci. Ústav povolil jeho plošné rozmístění.

MŽP dalo podnět na Českou inspekci životního prostředí, která by měla případné porušení zákona prošetřit.

„Plošnou aplikaci tohoto toxického jedu na zemědělskou půdu považujeme za extrémně rizikovou pro životní prostředí. V důsledku aplikace rodenticidu může vedle otrav ptáků docházet k přímým otravám řady dalších živočichů zemědělské krajiny, jako jsou zajíci polní, srnčí zvěř, bažanti nebo koroptve. Po pozření takto otrávených hrabošů pak může docházet i k sekundárním otravám, a to zejména u dravců, sov, ale také čápů, volavek a řady dalších, kteří jsou přirozenými predátory hlodavců,“ upozorňuje Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany na MŽP.

„Pokud tímto neuváženým krokem snížíme populaci přirozených predátorů hlodavců, v následujících letech se bude situace opakovat, nebo bude dokonce ještě horší. Už dnes jsou stavy některých dravců a ptáků v zemědělské krajině kritické, a ministerstvo životního prostředí zvýšení jejich počtu podporuje různými dotacemi a záchrannými programy. Plošná aplikace jedů na polích je krok o 50 let zpět,“ doplňuje ředitele Šímu tisková mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Ministerstvo zemědělství podle Roubíčkové požádalo MŽP o stanovisko k plošné aplikaci jedu Stutox II, ale nečekalo na odpověď a ústav povolení vydal bez konzultace s resortem. Reakci ministerstva zemědělství Právo zjišťuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám