Hlavní obsah

Roste spotřeba léků na bolest a deprese. Úlevu v nich hledají hlavně starší ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi rok od roku užívají víc léků. Spotřeba dlouhodobě roste hlavně u prostředků proti bolesti nebo depresím a úzkostem. Úlevu v tabletkách hledají nejčastěji ženy, často vyššího věku.

Foto: Envato

Ilustrační fotografie

Článek

Řada z nich ale postupně bez většího povšimnutí překročí únosnou hranici. Už nestačí jedna pilulka ani dvě. „Pozorujeme trvalý nárůst počtu lidí zneužívajících léky anebo s problémy, které přerůstají v závislost,“ řekl Právu primář Kliniky adiktologie v pražské VFN Petr Popov.

Často se jedná o snahu vyřešit problémy, ať už jde o bolest hlavy, nespavost, nebo deprese. Nadužívají se nejčastěji analgetika, sedativa, hypnotika nebo takzvané benzodiazepiny, což jsou především léky na zklidnění a proti úzkosti.

Ty sice podle Popova stále převažují, ale začínají ustupovat jiným. Častěji se objevují závislosti na tzv. z-hypnotikách, lécích na úpravu spánku. „Tam je nárůst velmi výrazný. Vidíme to ale i u analgetik, včetně opioidních,“ dodává adiktolog.

Válek k výpadku léků: Není čas na mou rezignaci, ale na hledání řešení

Domácí

Data, která Právu poskytl Státní ústav pro kontrolu léčiv ukazují, že v roce 2018 bylo na eRecept vydáno zhruba 2,5 milionu balení opioidních analgetik, což může být mírně zkresleno tím, že systém eRecept teprve začínal a do loňska se ještě vysoce návykové léky vydávaly na papírový recept s modrým pruhem. V roce 2019 už to bylo 3,2 milionu a loni téměř 4 miliony balení. Poslední tři roky jsou počty podobné. Naopak od roku 2020 mírně klesá celková spotřeba léků užívaných v psychiatrii a na úzkosti.

Před nebezpečným vývojem varovala i loňská Souhrnná zpráva o závislostech, podle které 15 procent Čechů má u psychoaktivních léků problém s užíváním. Sedativa a hypnotika bral k roku 2021 problematicky víc než milion lidí.

Výjimkou nejsou ani děti. Zkušenost s léky na uklidnění nebo spaní bez doporučení lékaře uvedlo 17 procent středoškoláků. Když se to spojí s braním dalších léků nebo drog či alkoholem, vzniká život ohrožující mix.

Ne vždy to ale musí skončit závislostí. Velkým rizikem, do kterého se člověk pouští při dlouhodobém a zvýšeném braní léků je, že zkrátka přestanou plnit svou roli.

Vzniknout může časem i chronická bolest hlavy, s čímž se neurolog Tomáš Nežádal z Ústřední vojenské nemocnice běžně setkává. „Neřekl bych, že případů přibývá, spíš se víc odhalují. Víc se na to myslí. S dostupností biologické léčby se pacienti častěji dostávají do specializované péče,“ míní.

Předpis od kohokoliv

Od roku 2018 setrvale roste spotřeba léků na bolest a horečku, jak ukazují data lékového úřadu, což je ovlivněno vedle nadužívání především sezonní nemocností a covidem.

S řešením by se mělo podle Nežádala začít přes prevenci. Lékař nebo lékárník by měl zdůraznit, že u přebíraných léků hrozí nadužívání.

Anketa

Jak často užíváte léky na bolest?
Téměř denně.
12,3 %
Několikrát týdně.
4,8 %
Několikrát za měsíc.
21,1 %
Maximálně jednou za měsíc.
9,9 %
Párkrát do roka.
30,5 %
Neužívám je vůbec.
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1959 čtenářů.

„Druhá věc je, že musíme školit praktiky, kteří mají pacienty nadužívající léky, aby to sledovali, sledovali i svou preskripci u triptanů (léky na migrénu) a posílali je do odborné péče,“ poznamenal Nežádal. Podle organizace Migrena-help je ale inovativní léčba stále pro mnoho pacientů obtížně dostupná.

Achillovou patou u závislostí na psychoaktivních lécích ovšem je, že je může předepsat kterýkoliv specialista. Nejen psychiatr, ale i praktický lékař. Pacient tak může snadno využít neinformovanosti lékaře a vyptat si stejný lék na vícero frontách.

„Lékový záznam je velmi dobrý instrument, který může pomoci v případě, že má lékař podezření na to, že není jediným lékařem, který pacientovi dané léky předepisuje. Nahlédnutím do záznamu to může jednoduše zjistit,“ dodává Popov. Ročně se předávkuje psychoaktivními léky zhruba 40 lidí.

Uvést na trh léky ze zemí mimo EU trvá dlouho. Naši vojáci v NATO je ale dostávají

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám